Jump to content

Biciklizel? És még nincs biztosításod?

2013. 06. 07. 00:00

Biciklivel jársz munkába, vagy hétvégeken kirándulsz kerékpárral? Ugyanígy tesz bizonyos hónapokban a magyarok közel fele, ám a legtöbbjük nem gondol arra, hogy mi történik, ha a kerékpárjával balesetet szenved. Akár több milliós károk is keletkezhetnek egy-egy biciklis balesetben.

Budapesten több mint 200 km, országszerte pedig körülbelül 4000 km bicikliút áll a kerékpárosok rendelkezésére, ezt pedig egyre többen ki is használják. Sokan azonban nem gondolnak arra, amikor nyeregbe pattannak, hogy éppen ők az egyik legkiszolgáltatottabb szereplői a közlekedésnek.

2011-ben több mint 3500 olyan közúti baleset történt, amelyben kerékpárosok is érintettek voltak – derül ki a Központ Statisztikai Hivatal adataiból. Ilyen esetekben tipikusnak mondhatóak a végtagtörések, ám a biciklisek a relatív védtelenségük miatt sokszor súlyosabb, maradandó sérülést is szenvedhetnek akár egy kisebb ütközéskor is.

Éppen ezért olyan lényeges, hogy mindent megtegyünk a saját biztonságunk érdekében a kerékpáron is: rendszeresen ellenőrizzük a biciklink állapotát, viseljünk megfelelő védőfelszerelést és láthatósági mellényt, mindig tartsuk be a KRESZ-szabályokat, és ne igyunk alkoholt, ha biciklivel megyünk!

De még ha meg is teszünk mindent a saját épségünk érdekében, balesetek a saját hibánkon kívül is történhetnek velünk. Ma már léteznek olyan speciális, kifejezetten a kerékpárosok számára létrehozott biztosítások, amelyek fedezik a baleset során és után felmerülő költségeket. Így ha meg nem is tudjuk előzni a baleseteket minden esetben, legalább anyagilag biztosítani tudjuk magunkat.

A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védeni a kétkerekű járműveket. Egyre több az értékes kerékpár hazánkban is, már Magyarországon sem ritka a több százezer forintot érő bicikli. Mi tagadás nagyon sok biciklilopásról hallunk nap mint nap, így ezek esetében különösen fontos a biztosítás, amellyel teljes mértékben megtéríthető az anyagi kár. Ha van biztosításunk, és a kijelölt kerékpártárolóhoz zárral rögzített kerékpárunkat ellopják, a kárt a biztosító megfizeti. De ugyanígy jár kártérítés azért is, ha az autóra felszerelt zárható kerékpár-csomagtartóról tulajdonítják el a kétkerekűt.

Így havi egy-két ezer forintért nemcsak a sport élményét és az egészséges életmóddal járó előnyöket élvezhetjük, de a miénk lehet az a megnyugtató érzés is, hogy tudjuk, ha bármi gond adódna akár velünk, akár a kerékpárunkkal, az anyagi kárt a biztosító állja, így nekünk pénzügyi veszteségünk nem keletkezik.


Fotó: FreeDigitalPhotos