Jump to content

Ezért vigyázz a kuponos nyaralással!

2013. 06. 06. 00:00

Akciós wellness-hétvége 120 ezer forint helyett kuponnal kivételesen csak 59990 forintért – ismerős, ugye? Mi tagadás, a kuponos oldalak manapság fénykorukat élik, szinte nem lehet úgy az interneten keresgélni, hogy előbb vagy utóbb ne botoljunk egy-egy kihagyhatatlan ajánlatba. De nézzük csak meg ezeket az ajánlatokat közelebbről! Biztos, hogy minden az a kuponok világában, aminek látszik?

A kuponokkal elvileg mindenki nyer: a szolgáltatást biztosító, például egy szálloda, szépségszalon vagy szépségklinika tulajdonosa, mivel a kupon segítségével számos olyan új ügyfelet szerezhet, akik eddig nemcsak, hogy nem vették igénybe a szolgáltatásaikat, de talán nem is tudtak arról. A vevő is jól jár a kuponnal, mert olyan szolgáltatásokat vehet igénybe nem magas áron, amelyeket egyébként nem engedhetne meg magának. És természetesen a kuponok értékesítői sem járnak rosszul, akik jutalékot vagy a hirdetésért, népszerűsítésért díjat számolnak fel.

Milyen idillien hangzik, ugye? A valóság azért – tegyük hozzá – nem minden esetben ennyire rózsás. Mi van akkor, ha valaki félrevezeti, vagy nem tájékoztatja minden feltételről a vásárlót? A gyanútlan vevő ebben az esetben is megvásárolja ugyan a kupont, de a szolgáltatást nem tudja igénybe venni, vagy olyan feltételek teljesülése esetén (csak előre meghatározott időpontban) tehetné azt, ami a számára nem megfelelő. Ennél is rosszabb az az eset, amikor semmilyen módon nem tudja felhasználni azt.

Néhány cikk arról számolt már be, hogy bizonyos esetekben nem teljesült a cégek ígérete, és a vásárlók nem tudták igénybe venni az ígért szolgáltatást. A legtöbb kuponokat áruló oldal általános szerződési feltételeiben ki is zárja vagy korlátozza a felelősségét abban az esetben, ha az ígért szolgáltatást a fogyasztó végül mégsem tudja igénybe venni. Vagyis hiába van szerződés a vásárló és a kuponos cég között, ha a szolgáltatást nyújtó (például egy wellness-hotel és a vásárló között nem köttetik írásos megállapodás.

Éppen ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége azt javasolja, hogy körültekintően és óvatosan vágjunk bele kuponok vásárlásába. Mielőtt szerződést kötnénk a kuponokat értékesítő céggel, alaposan olvassuk át annak szerződési feltételeit. Ezekből kiderül ugyanis, hogy a kuponos cég vállal-e bármilyen garanciát a szolgáltatást biztosító fél hibás teljesítése esetére.

Fontos tudni azt is, hogy az interneten kupont vásárló fogyasztóknak joguk van az átvételtől számított 8 munkanapon belül indokolás nélkül elállni a szerződéstől, az online kifizetett vételár pedig visszajár nekik. Ennek egyetlen feltétele, hogy a vásárlónak a kupont vissza kell juttatnia a saját költségén a kupont árusító vállalkozásnak, ez utóbbinak pedig szintén 30 napon belül vissza kell fizetnie a vételárat.
Természetesen nem minden kuponnal járnak bonyodalmak, számos közülük valódi pénzmegtakarítást biztosít. A fontos az, hogy alaposan tájékozódjunk, és felelősségteljesen döntsünk a kuponvásárláskor.


Fotó: FreeDigitalPhotos