Jump to content

Mennyi pénz kell a boldogsághoz?

2013. 06. 05. 00:00

Légy őszinte: ugye Te is álmodtál már arról, hogy nyersz a lottón, esetleg egy nagyobb örökséghez jutsz, és úgy gondolod, hogy attól kezdve boldog és gondtalan leszel? Nem vagy egyedül, szinte kivétel nélkül mindenki álmodik időnként hasonlóról. De valóban így van ez? A pénz és a jólét valóban boldoggá tesz? A régi bölcsesség szerint nem.

Világunkban – főleg a nyugati, kapitalista világban – valóban azt gondoljuk, hogy minél több a pénzünk, annál boldogabbak vagyunk. Ennek az állításnak az igazságtartalmát kutatták a National Bureau of Economic Research kutatóintézet közgazdászai is, akik vizsgálataik eredményei alapján megállapították, hogy az elégedettség-érzet valóban egyenes arányban növekszik a gazdagsággal, de a boldogság-érzet szinte semmilyen összefüggésben nincs a pénzzel. Ez azt jelenti, hogy ha több pénzt keresünk, vagy az országnak, amelyben élünk nagyon magas a GDP-je, azzal elégedettek ugyan lehetünk, de boldogok nem.

Az elégedettség érzésének törvényszerűségeit vizsgálva a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a világ egyes országai között jelentős különbségek figyelhetők meg az általános elégedettség-érzés tekintetében, ezek a különbségek pedig főként nem az anyagi javakra vezethetők vissza. Sőt, sok esetben egy szegényebb országban elégedettebbek az emberek, mint például néhány fejlettebb államban. Ilyen például Brazília, ahol a társadalom alapvetően jóval elégedettebb, mint a sokkal gazdagabb Olaszországban vagy Japánban.

A kutatók azt is megállapították, hogy az elégedettség érzésének növekedési üteme nem lassul azzal párhuzamosan, ahogyan gazdagodunk. Vagyis az elégedettség szempontjából nem létezik olyan állapot vagy gazdagság, amely után már minden mindegy lenne.

Emellett arra is rájöttek a kutatók, hogy az elégedettség és a megkeresett pénz nagysága egyenes arányosságban van egymással. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha kétszer annyit keresünk, mint korábban, akkor kétszer annyira leszünk magunkkal elégedettek.

A kutatások eredményei alapján tehát összességében elmondható, hogy a népi bölcsesség igazat mond: a pénz valóban nem teszi boldoggá sem az egyént, sem egy ország lakóit, ám az elégedettség-érzetünket növelheti.


Fotó: FreeDigitalPhotos