Jump to content

Megtakarítási számla: jobb, mint a lekötés

2013. 06. 04. 00:00

A megtakarítási betétek, más néven megtakarítási számlák általában folyószámla mellé nyithatóak költség- és havidíjmentesen. Rugalmas megtakarítási formának számítanak, mivel jellemzően csupán egy hónap kamatot veszítünk, ha hozzá kell nyúlnunk a számlán lévő pénzhez.

Nagy előnye még, hogy a megtakarítási betéttel általában magasabb kamatot lehet elérni, mint a banki lekötésekkel. – derül ki a Bankmonitor.hu friss piaci körképéből. Felmérésükből látszik, hogy míg egy éves időtávon jelenleg a legmagasabb bankbetéti kamat 5,07 százalék, addig a megtakarítási betétek esetében 6,26 százalék is elérhető bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A megtakarítási betét rugalmasabb konstrukció a lekötésnél, hiszen a „feltörése” általában csak egy havi kamat elvesztését eredményezi. A termék kezdőtőke nélkül, havonta néhány tízezer forint befizetése mellett garantál az egy éves lekötött betétek kamatszintjéhez hasonló, gyakran azt meghaladó hozamot.

A vizsgálat egyik érdekes eredménye, hogy ennél a terméknél jelenleg még nincs akkora verseny a különböző pénzintézetek között, a legjobb öt megtakarítási ajánlaton ugyanis négy bank osztozik.

A felmérést készítő oldal szerint az elérhető legjobb kamatajánlatok magasabbak a hagyományos lekötött betéteknél elérhetőknél: egyéves időtávon jelenleg 5,07 százalék a legmagasabb bankbetéti kamat, míg megtakarítási betétben 6,26 százalék is elérhető bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A megtakarítási betétek kamatai általában a megtakarításba korábban befizetett pénz mennyiségétől és a havonta félretett összeg nagyságától függően változnak. Éppen ezért a vizsgálatban különböző esetekben vizsgálták meg az ajánlatokat aszerint, hogy van-e kezdőtőkéje az ügyfélnek, illetve, hogy mekkora összeget tud havonta félretenni. A felmérésben mindegyik kategóriánál az első öt legjobb ajánlatot vették figyelembe.

Kezdőtőke nélkül, havi tízezer forintot megtakarító ügyfelek a legjobb ajánlattal egy év alatt 144 ezer forint feletti összeget is összegyűjthetnek. Itt a legmagasabb hozam sávos kamatozásban 3-tól 7 százalékig terjed, viszont csak az első 150 ezer forintra - ennél magasabb összeg fölött a befizetett pénz egyáltalán nem kamatozik. Akiknek pedig már van legalább 100 ezer forint félretett pénze, és havonta akár 40 ezer forintot is félre tud tenni, akár 6 százalékos kamatot is elérhet.


Fotó: FreeDigitalPhotos