Jump to content

Bármikor választható az árfolyamgát

2013. 06. 03. 00:00

Habár eredetileg múlt hét pénteken lehetett volna utoljára belépni az árfolyamgát rendszerébe, a szabályozás módosításának köszönhetően most már bármikor választható ez a megoldás. A többi feltétel nem változott, és továbbra is 2017 első félévéig lehet a rendszerben maradni.

Még mindig nem tudtad eldönteni, hogy devizahitelesként érdemes-e belépned az árfolyamgátas rendszerbe? Most már nem kell aggódnod amiatt, hogy kicsúszol a határidőből. A parlament ugyanis a múlt héten úgy határozott, hogy ezentúl bármikor választható az árfolyamrögzítés.

A többi feltétel azonban nem módosult. Vagyis aki az árfolyamgátat választja, az a svájci frank esetében 180, az eurónál 250, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyam mellett törleszthet legalább három évig, de legfeljebb 2017. július 1-ig. Az árfolyamgát ideje alatt a kamattartozás egy gyűjtőszámlán halmozódik, így addig a hitelesnek csak a tőkerészt kell törlesztenie, a kamatrész visszafizetése pedig az árfolyamrögzítés után folytatódik. Amennyiben az egyes devizák árfolyama meghalad egy kellően magas szintet (svájci franknál 270, eurónál 340, japán jennél pedig 3,3 forint), akkor az efeletti részt az állam átvállalja.

Az árfolyamrögzítéssel az élhet, aki ingatlan fedezete mellett vett fel devizahitelt, függetlenül annak felhasználásától. Emellett a másik legfontosabb feltétel az, hogy az igénylő nem rendelkezhet három hónapnál régebbi hiteltartozással. Az árfolyamgát elbírálása átlagosan két hónapba telik, és az ezzel kapcsolatos kérvényt ahhoz a bankhoz kell benyújtani, akinél a hitelt felvettük.

Idén márciusig mintegy 150 ezer adós élt az árfolyamrögzítés lehetőségével. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének számításai szerint az, aki egy átlagos, 9 millió forintos devizahitellel rendelkezik, évente körülbelül 175 ezer forintot takaríthat meg az árfolyamrögzítéssel.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a belépés az árfolyamgátba egy hosszú távú döntés, hiszen utána évekig nem lehet kilépni a rendszerből akkor sem, ha közben netán úgy alakulna az élethelyzetünk, hogy a hitelt jelenlegi állapotában vissza tudnánk fizetni.

Mindazonáltal az árfolyamrögzítéssel havonta jó pár ezer forinttal több marad a bankszámlánkon ahhoz képest, mintha nem a könnyített feltételek mellett törlesztenénk. Ha az így felszabadult forrásokat valamilyen biztos megtakarítási eszközben helyezzük el, akkor nem valószínű, hogy bármilyen gondot okozna a gyűjtőszámlán addig összeszedett kamatok kifizetése az árfolyamrögzítés lejárata után sem.


Fotó: FreeDigitalPhotos