Jump to content

Romlott a legszegényebb dolgozók helyzete

2013. 05. 31. 00:00

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint romlott a munkavállalók legszegényebb rétegének helyzete az elmúlt négy évben, a létminimum és a minimálbér közötti olló tovább nyílt, amit a legutóbbi minimálbéremelés megállított.

Palkovics Imre a konföderáció pénteken kezdődött kétnapos kongresszusának szünetében az MTI-nek hangsúlyozta: fontos teendőjük változtatni a legszegényebb munkavállalói réteg jövedelmi viszonyain, illetve a Munka törvénykönyvében bekövetkezett kedvezőtlen helyzeten. Az elnök értékelése szerint a jogszabályban nemcsak a kollektív jogok, hanem az egyének területén is visszalépések történtek.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének tisztújító kongresszusán pénteken megvitatták és elfogadták az elnökség tevékenységének 2009-2013. évi beszámolóját.

Palkovics Imre elmondta: nagyvonalakban egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy Magyarországon újra kell iparosítani a foglalkoztatás bővítéséhez. Támogatják, hogy a kormány a pénzügyi terhek viselésébe bevonta a nemzetközi, multinacionális cégek jelentős körét, és kiállnak a kabinet mellett, ha emiatt támadás éri.

A szövetség elnöke beszámolt arról, hogy az elmúlt években 19 szervezet csatlakozott hozzájuk, ezzel több mint 10 ezer taggal bővült a Munkástanácsok taglétszáma, amely jelenleg 47 ezer körül van. Ifjúsági tagozatuk aktív szerepet vállal a munka világában, és bekapcsolódott a diákmunka keretében dolgozók jogainak védelmébe is.

A szövetség munkájának nemzetközi elismerését jelzi, hogy a közelmúltban az Európai Néppárt munkástagozata tagjai sorába fogadta a Munkástanácsokat - értékelte Palkovics Imre.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos