Jump to content

Hogyan lehetek boldogabb?

2013. 05. 31. 00:00

A közgazdaságtan alapvetően nem feltétlenül a boldogsággal foglalkozik, de azért van néhány olyan kutatási eredmény, amelyből tippeket szűrhetünk le egy kiegyensúlyozottabb élet megvalósításához. Íme, bemutatunk néhányat.

Köszönd meg a főnöknek!

Talán furcsán hangzik, de a munka alapvetően boldoggá tesz minket – a kutatások legalábbis azt mutatják, hogy a munkanélküliség a boldogságérzetet jobban befolyásolja, mint pénzünk egyszerű elvesztése.

Ne dolgozz TÚL keményen!

A közgazdaságtan az élsportolókat vizsgálva alkotta meg a bajnokságelméletet: a sportolók hajlamosak rengeteg energiát ölni teljesítményük igen kis mértékű javulásába. Ez számukra racionális lehet, nekünk viszont mindenképpen mérlegelnünk kell a költségeket: mi másra használhatjuk a befektetett időmennyiséget?

Kapcsold ki a tévét!

A sok tévét néző emberek általában boldogtalanabbak azoknál, aki nem szakítanak annyi időt erre a passzív tevékenységre. Az elfoglalt emberek általánosságban kevesebbet tévéznek – ez persze nem azt jelenti, hogy az zsúfolt életvitelűek általában boldogabbak lennének.

Tölts időt szeretteiddel!

A családdal és a barátokkal eltöltött idő boldoggá tesz minket, ez persze triviálisan hangzik. Meglepő lehet viszont enek értéke: egy átlagos angol számára az, hogy egy helyett kétszer láthatja szeretteit egy héten, mintegy 15000 fontos éves béremelésnek felel meg. Tehát: TV-nézők, irány a barátokhoz és a családhoz!

Ne foglalkozz a szomszéddal!

Ha túl sok időd töltünk azzal, hogy szomszédainkhoz és rokonainkhoz fűződő viszonyainkon idegeskedünk, a jó közérzet könnyen elszállhat. Ne foglalkozzunk azzal sem, ha ők mondjuk sikeresebbek munkájukban, mint mi! Éljük a saját életünk, boldogabbak leszünk.

Ingázni nem olyan jó

Ha van rá lehetőségünk, érdemes olyan munkahelyet találni, ahová nem kell túl sokat ingáznunk nap mint nap. Ez a zürichi egyetem közgazdászai szerint is meglehetősen rossz hatással van a boldogságérzetre.

Készíts, ne vásárolj!

Egy csomó olyan tevékenység van - például a kertészkedés, blogírás és a kézműveskedés – amely egyszerre teremt értéket és egyszerre nyújt kikapcsolódást szabadidős elfoglaltságként. A pszichológusok és közgazdászok szerint ezek sokkal inkább hatnak boldogságunkra, mint a fogyasztás és a shoppingolás.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos