Jump to content

4 tipp a jó alkudozáshoz

2013. 05. 29. 00:00

Ahhoz, hogy sikeres üzleteket köthessünk a piacokon vagy az apróhirdetések világában, bizony nem árt jól alkudozni. Itt a Narancs Juice 4 tippje a kereskedés klasszikus stílusának elsajátításához.

Kötni kell az ebet..

Az úgynevezett "horgony"-hatás értelmében az lesz sikeres a piaci alkudozásban, aki hatákonyan tudja saját elképzeléseihez igazítani a várakozásokat. Tehát: nem árt kitartónak és határozottnak lenni!

Ismerd a helyi kódot!

Ha a helyi szokások ismerete nagyban hozzájárulhat a jó árak kialkudásának képességéhez - ezt a Yale Egyetem politológus-közgazdásza, Chris Blattman is alátámasztotta egyik kutatásával. Ennek oka az lehet, hogy sok helyen a hagyományok egyfajta útmutatást adnak az alkudozás helyi szabályairól.

Keresd a zsúfolt napokat!

Egy John List nevű közgazdász szerint a piacokon hamar kialakulnak az egyensúlyi árak, ám ezek azokon a napokon, amikor a kereskedők a rohanásban nem látják egymás viselkedését, könnyen felborulhat.


Az első benyomás számít!

Ugyancsak John List bizonyította be, hogy a gyerekekkel vagy jó ruhában vásárló vevőket a kereskedők jobban meg akarják kopasztani. Érdemes tehát kopottabb ruhában, egyedül alkudozni.

Forrás: Ezonomics

Fotó: dbking/flickr