Jump to content

Így öregszünk: minden negyedik dolgozóra jut egy nyugdíjas

2013. 05. 16. 00:00

Az európai dolgozó knak egyre nagyobb terhet kell viselniük: ma ugyanis négyen tartanak el egy munkaképtelen idős embert, míg 1992-ben még öt dolgozóra jutott egy nyugdíjas. Magyarország az uniós átlagot hozza, de következő években romlik majd a helyzet.

Az, hogy Európában öregszik a társadalom, nem új megállapítás. A számok nyelvén azonban mindez rendkívül aggasztó folyamatokra utal. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által nemrég közzétett tanulmány szerint ugyanis 2012-ben négy dolgozó tartott el egy munkaképtelen idős embert, míg 20 évvel ezelőtt még öt aktívra jutott egy nyugdíjas.

A kimutatás egyúttal hangsúlyozza, nem csupán az időseket, hanem a fiatalokat is el kell tartaniuk a dolgozóknak, bár e tekintetben javult a helyzet, legalábbis ami a számokat illeti. Hiszen míg 1992-ben még csak mintegy 3,5 munkaképes emberre jutott egy fiatal, addig ma már 4 dolgozónak kell eltartania e gy gyereket. A folyamatokat tekintve ez azonban egyáltalán nem jelent jót, hiszen egyértelműen arra utal, hogy kevesebb lett a fiatalok, és több az idősek száma.

Ugyanezt a tendenciát mutatja a statisztika hazánkra vonatkozó része is. Azonban míg Magyarország az öregek eltartását tekintve hozza az uniós átlagot (vagyis négy munkaképesre embere jut egy nyugdíjas), addig a fiatalokat tekintve valamivel rosszabb a helyzet.

Mindez pedig arra utal, hogy a szociális ellátórendszerek egyre kevésbé fenntarthatóak a jelenlegi színvonalon. Igaz ez az egészségügyre, de leginkább a nyugdíjakra.

Ha tehát arra számítasz, hogy mire eléred az öregkort, jóval kevesebb juttatást kaphatsz majd, mint a mostani nyugdíjasok, valószínűleg nem jársz messze a valóságtól – legalábbis az uniós statisztikában felvázolt tendenciák alapján.

Az egyetlen amit ebben a helyzetben tehetsz, az az, hogy megpróbálsz anyagilag minél jobban felkészülni az időskorra. Ezt leginkább olyan hosszú távú megtakarítási eszközökkel érheted el, amelyekhez havonta elég csak pár ezer forintot félretenned ahhoz, hogy később egy kellemes vagyon álljon rendelkezésedre a nyugdíjad kiegészítésére.

A legszerencsésebb választás erre a célra mindenképpen az önkéntes nyugdíjpénztári számla, hiszen ezt a megoldást kifejezetten ehhez találták ki. A megtakarítás ezen formája nem csak hosszú távon segít takarékoskodni, hanem biztonságosan képes kamatoztatni a rendszeresen félretett pénzünket. Ráadásul kellően rugalmas is tud lenni, mivel az aktuális helyzetünknek megfelelően változtathatjuk a befizetés nagyságát, ami mellé még adókedvezmény is társul.


Fotó: FreeDigitalPhotos