Jump to content

Ki gazdag az európaiak szerint?

2013. 05. 15. 00:00

A Narancs Juice angol nagytestvére, az Ezonomics szavazásban kérdezte meg az embereket arról: mekkora jövedelem kell ahhoz, hogy valakit nagyon gazdagnak tekinthessünk?

A megkérdezettek 60 százaléka szerint ez a szint évi 200000 euró feletti jövedelemnél kezdődik. Az emberek nagyjából ötöde viszont már 50000 eurós jövedelmet is a gazdagság jeleként érzékel, másik ötödük pedig 100000 eurós fizetésnél húzza meg a határt.

A gazdagság meghatározása természetesen nagyban függ attól, hogy kinek tesszük fel ezt a kérdést. Van olyan fizetés, amely egyeseknek az álom, másoknak viszont semmit sem jelent. Ez a személyes vagyontól, társadalmi helyzettől és egyéni értékelésektől is függ.

A Global Rich List segítségével egyébként láthatjuk: jövedelmünk mekkora a világ összes lakosának becsült fizetéséhez képest. A viselkedési közgazdaságtan modelljei pedig azt állítják: a legtöbb ember egyszerűen akkor tekinti magát gazdagnak, ha körülötte élőknél valamivel többet keres. Dan Ariely például egyik könyvében azt írja: a férjek hajlamosak férfi sógoraik fizetéséhez hasonlítani keresetüket.

A gazdagság persze nem csak a keresettől függ - költéseink is változnak egyes élethelyzetekben. A nagyvárosi élet például többe kerül, így azonos fizetésnél a vidéki emberek általában jobb módúaknak tekinthetők városi társaiknál.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos