Jump to content

A pénzköltés néha fáj

2013. 05. 13. 00:00

Mindenki tudja, hogy minél nehezebb vagy kellemetlenebb egy feladat vagy tevékenység, annál kisebb eséllyel fogjuk végrehajtani azt. Az viszont már nem alaptudás, hogy ez a gondolat pénzügyeink rendbe tartásához is nagyszerűen felhasználható.

Ennek illusztrálására jó példa, hogy valószínűleg jóval kevesebbet költenénk, ha minden vásárlásunk előtt egy malacpersely feltörésével kellene pénzünkhöz jutni. Ez, ilyen szélsőséges formában persze nem praktikus - de jó ötlet lehet bizonyos költéseket megnehezíteni magunk számára a takarékosság érdekében.

Ezt a nehézséget egyébként önmagában a magas ár is magával hozhatja: egyes agykutatások szerint az árcédulák leolvasásának hatására megnő az idegrendszer aktivitása, magas árak láttán pedig undorhoz vagy fájdalomhoz hasonló érzéseket is tapasztalhatunk. Ez a fájdalom is hasznos része lehet a fegyelmezett takarékoskodásnak.

A hitelkártya használata viszont nem ajánlott a takarékoskodóknak: az ugyanis a tudósok szerint is sikeresen tompítja agyunk árreakcióit. Ennek pszichológiai oka az lehet, hogy a hitelkártyával a pénzbőség illúzióját tapasztaljuk, a költést kevésbé vesszük komolyan. Olyan impulzusvásárlásokat, mint a gyorséttermi étkezés, jóval fesztelenebbül engedjük meg magunknak, ha kártyával fizethetünk. A készpénz tehát segít.

De a készpénz sem egyforma. Arról már korábban is írtunk, hogy a tiszta, új kinézetű bankjegyeket valamiért jobban szeretjük magunknál tartani, míg a használt és gyűrött bankóktól hamarabb megszabadulunk. A költés nagyon erős fájdalomként jelenik meg egyébként például a taxiórák folyamatos kattanását hallva.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az agykutatások és a pszichológia alapján a jó takarékoskodás egyik nagy segítője az elköteleződés és az árjelzések tudatos beépítése jelentheti. Járjunk nyitott szemmel és legyünk következetes vásárlók!

Forrás: Ezonomics

Fotó: familymwr/Flickr