Jump to content

Befektetési alapok: így válassz!

2013. 05. 02. 00:00

Kevésnek tartod a bankbetétek által kínált kamatot, de nem igazán értesz a bonyolultabb pénzügyi eszközökhöz? Akkor a befektetési alapokat neked találták ki! Ezáltal úgy helyezheted el megtakarításodat állampapírokba, részvényekbe és egyéb papírokba, hogy azt szakértők kezelik helyetted.

Habár tudjuk, hogy nem szerencsés, ha egy fajta eszközben tartjuk a megtakarításunkat, sokan vagyunk vele úgy, hogy a félretett pénzünk annyira kevés, hogy azt már egyszerűen nem érdemes megosztani. Erre a helyzetre nyújtanak megoldást a különböző befektetési alapok.

Egy-egy alapot úgy kell elképzelni, mint egy kalapot, amibe sokan beledobják a kisebb-nagyobb megtakarításukat. Így meglehetősen nagy összeg jön össze. Ezt a pénzt az alap kezelését végző pénzügyi szakemberek fogják, és - szigorúan meghatározott szabályok mentén - vásárolnak belőle állampapírokat, devizákat, részvényeket, és más egyéb eszközöket. A közös vagyont legjobb tudásuk szerint forgatják, ezzel növelve a kalapban rendelkezésre álló pénzt. Így biztosítják egyrészt azt, hogyha az egyik befektetés nem jön be, attól még a többi eszköz hozamot termeljen, és így nyereséget biztosítson a kalapba pénzt elhelyezők számára. Ezáltal egyúttal elkerülheted azt, hogy neked magadnak kelljen foglalkoznod a bonyolultabb befektetési eszközök megvételével és eladásával, ami nem kis terhet vesz le a vállunkról.

Ha befektetési alapban helyeztük el a megtakarításunkat, akkor a legtöbb esetben akár kevesebb mint egy év múlva bármikor hozzájuthatunk a pénzünkhöz, és az ahhoz tartozó hozamhoz. Azonban ellentétben mondjuk a bankbetétekkel, itt nem tudhatjuk előre, hogy mekkora lesz a nyereségünk, sőt, a rendkívül kockázatos befektetési alapok egyes években akár veszteségbe is fordulhatnak.

Rengeteg alapból választhatunk ma a magyar bankok kínálatának köszönhetően. Mielőtt döntenénk, három nagyon fontos kérdést kell tisztáznunk magunkban. Az első, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni a pénzt. A legtöbb befektetési alap nem feltétlenül hozza a várt eredményt egy év alatt, 3, vagy 5 éves időtávon viszont már sokkal jövedelmezőbb eszköznek számítanak.

Fontos azt is tudnunk, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak viselni. Az alapok fektethetik a pénzünket a legkockázatosabbnak számító részvényekbe, de választhatunk olyat, amely állampapírokba teszik a pénzt, és így nem sok rizikót vállalnak.

A harmadik kérdés az, hogy mi a célod a megtakarítással. Ha például a befektetési alapban elhelyezett pénzt 5 év múlva egy lakás megvásárlásához akarod felhasználni, akkor nyilván nem érdemes túlzott kockázatot vállalni. Amennyiben viszont nincs ilyen célod egy kitűzött időtávon, akkor szabadabban foglalhatsz állást egy magasabb hozammal kecsegtető, de kockázatosabb eszköz mellett is.


Fotó: FreeDigitalPhotos