Jump to content

Nem akarunk megtakarítani

2013. 05. 01. 00:00

Nem tenné félre, hanem azonnal elköltené a NarancsJuice olvasóinak több fele, ha hirtelen plusz pénzhez jutna – derült ki a legutóbbi szavazásunkon. A többség által adott válasz csak elsőre tűnik meglepőnek, hiszen ma a magyar lakosság csaknem 90 százaléka semmilyen megtakarítással nem rendelkezik.

A NarancsJuice legutóbb kiírt szavazásán arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mit kezdenének 100 ezer forinttal, ha hirtelen ekkora többletbevételre tennének szert. A válaszadók nagy része, 57,91 százaléka nem tenné félre ezt az összeget, hanem inkább elköltené azt.

Azok is meglehetősen óvatosak, akik viszont befektetnék a plusz pénzt, hiszen a rövid távú megtakarítási eszköz, mint például a bankbetét a szavazatok 22,88 százalékát kapta. Csaknem ugyanannyian voltak viszont azok, akik hosszú távra kötnék le a könnyen jött pénzt, és akik kockázatosabb befektetést választanának a magasabb hozam reményében: előbbi opciót az olvasók 9,32, utóbbit pedig 9,89 százaléka választotta.

A válaszok meglehetősen jól leképezik a magyar lakosság megtakarítási helyzetét, bár a valós kép még sötétebb, mint az a szavazás eredményéből kiderült. Ma ugyanis hazánkban az emberek 87 százaléka egyáltalán nem rendelkezik semmiféle befektetéssel. Ráadásul a 200 ezer forint feletti havi keresettel rendelkezőknek is mindössze egyötöde az, aki megtakarítással bír.

Ennél is rosszabb jelekről árulkodik, hogy a ma megtakarítással rendelkezők több mint 80 százaléka egy nemrég készült reprezentatív hazai felmérés szerint arra számít, az idei évben a tavalyinál még kevesebbet tud majd félretenni.

A kutatás szerint a hazai lakosság egyáltalán nem nyitott a hosszabb távú, vagy az innovatív megtakarítási eszközökre. A tartalékkal rendelkezők fele ugyanis hagyományos bankbetétben, vagy pedig takarékkönyvben helyezte el a félretett pénzét.


Fotó: FreeDigitalPhotos