Jump to content

Erősödött a héten a BUX

2013. 04. 07. 00:00

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 198,81 ponttal emelkedett a héten. Az előző héthez képest 1,11 százalékkal növekedve 18 056,23 ponton zárt pénteken, a hét utolsó tőzsdenapján.

A BÉT részvénypi

aci forgalma 48,66 milliárd forintot tett ki, ebből az OTP egymaga 31,36 milliárd forintos adásvételt mondhatott magáénak, ami a heti összforgalom csaknem kétharmada.

Kedden a nemzetközi piacokkal együtt mozgott a magyar tőzsde is, így pluszban zárt a BUX és a legtöbb nagy papír. A Mol mellett nagyot emelkedett a Magyar Telekom, mivel a cégnél közeleg az osztalékfizetés ideje.

Szerdán az előző napi emelkedés után a profitrealizálás mellett döntöttek a befektetők. A magyar részvényindex a fontosabb európai részvényindexeknél is nagyobbat esett a kereskedésben.

Csütörtökön a kereskedést egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett növekedési hitelprogram mozgatta. Miután a részleteket jobban megismerte a piac, a pozitív elemek kerültek előtérbe, így a magyar tőzsde - az európai piacoktól elszakadva - pluszban zárt.

Pénteken is hatott még a jegybanki program, amely sokat emelt az OTP árfolyamán. A Mol drasztikusan csökkenő árfolyamára áttételesen ugyan, de a madárinfluenzától való félelem is hatott: ha valóban kitör a járvány, akkor visszaesik a turizmus, ami mérsékli az üzemanyag-felhasználást.

A vezető részvények közül egyedül a Mol árfolyama csökkent. Legjelentősebben a Richter emelkedett (3,42 százalék), majd a Magyar Telecom (3,15) és az Egis (2,5 százalék).

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos