Jump to content

Ellopták a táskádat? Azonnal cselekedj, sokba kerülhet!

2013. 03. 20. 00:00

Lehetsz bármennyire is elővigyázatos, hidd el, a te táskádat is ellophatják az ügyes tolvajok. Bevásárláskor, utazáskor vagy akár a hazafelé tartó úton is kirabolhatnak. Ilyenkor gyorsan kell cselekedned, mert sokat veszíthetsz!

Az első és legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy kizárólag akkor próbálhatod meg megvédeni az értékeidet a tolvajoktól, ha azzal nem veszélyezteted a saját testi épségedet. Vitathatatlanul sok értékes dolog van a táskádban, de a legfontosabb érték mégis a saját életed és egészséged. A pénzed és az irataid pótolhatók, az életed nem.

Amit viszont feltétlenül tenned kell, ha megtörténik a baj, hogy megpróbálod a minimálisra csökkenteni a veszteségeidet. Ehhez a lehető leggyorsabban kell cselekedned. Hogy tudd, mit kell tenned a lopás utáni percekben és órákban, készülj fel a váratlan eseményekre, és gondold végig, mit teszel majd ilyen helyzetben!

Ha van rá lehetőséged, jól nézd meg a tolvaj vagy tolvajok arcát, ruháját, figyelj meg minden olyan apró jelet (például tetoválást), amely később a rendőrség számára segítség lehet a nyomozás során. Találj még a helyszínen szemtanúkat, akik szintén látták a lopást, és kérd el az elérhetőségeiket!

Második lépésként keresned kell egy megbízhatónak tűnő, segítőkész embert a környezetedben, akitől kölcsönkérheted a mobiltelefonját – mivel a tiédet valószínűleg a táskáddal együtt ellopták –, minél gyorsabban le kell tiltanod ugyanis a bankkártyádat. A pénztárcádban lévő pénznek sajnos valószínűleg búcsút kell mondanod, de a bankszámlaszámodon lévő összeget még megmentheted.

Cselekedj gyorsan! Ha nem tudod fejből a bankod segélyszámát, és nem is írtad fel sehova (esetleg azt is a táskáddal együtt ellopták) hívd a tudakozót! Hívd fel a kapott számot, és add meg az adataidat! A kártya pótlása és a bankszámla letiltása természetesen pénzbe kerül, ám még mindig jobb, ha csak néhány ezer forintot veszítesz, mint ha a teljes, bankszámládon őrzött vagyonodat.

Ha az irataid is a táskádban voltak, akkor azt szintén jelentened kell, nehogy a személyes adataiddal a tolvajok visszaéljenek, és adósságokat halmozzanak fel a nevedben vagy bűncselekményekben tűnjön fel a személyid. Ehhez a rendőrségen feljelentést kell tenned – a legtöbb esetben ismeretlen tettes ellen. Így keresni fogják az irataidat, ha azokat bárhol felhasználják, a rendőrség tudni fog róla.

Ha a táskádban volt a lakáskulcsod is, akkor nincs mese, azonnal ki kell cseréltetned a lakásod bejárati ajtajának zárjait, nehogy a táskád után a lakásodban található értékeket is ellopják. Igaz ez is belekerül néhány ezer forintba, de így legalább nyugodtan aludhatsz.

Ezután a telefonod ellopását is jelentened kell a telefonszolgáltatódnál, nehogy az előfizetésed terhére a tolvajok több tízezer forintos tartozást halmozzanak fel.

Ha az első sokkhatáson túl vagy, elkezdheted az irataid pótlását. Keresd fel a legközelebbi kormányablakot, és készíttess új személyi igazolványt, lakcímkártyát és jogosítványt. Ha az adókártyád is az ellopott papírok között volt, akkor azt a NAV ügyfélszolgálatán vagy elektronikus, postai úton, a szükséges nyomtatvány kitöltésével igényelheted. Keresd fel a bankodat is, vagy telefonon, elektronikus úton igényelj új bankkártyát, és tégy ugyanígy a telefonszolgáltatódnál is!


Fotó: FreeDigitalPhotos