Jump to content

Most spórolhatsz a banki költségeken!

2013. 02. 04. 00:00

Bár a tranzakciós adó miatt a bankok drágították az egyes számlacsomagjaikat, és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat, de éppen ez az az időszak, amikor egy kis figyelem sok pénzt érhet. A pénzintézetek ajánlatai között ugyanis éppen ilyenkor találhatunk olyat, amely a mi igényeinkre szabott, ezáltal pedig a mostani számlacsomaghoz képest akár havonta több ezret spórolhatunk.

Mikor nézted meg utoljára, hogy mennyit is fizetsz pontosan a bankszámlád után? Ha nem tudod megmondani, akkor ennek épp itt az ideje! A január 1-je óta életben lévő tranzakciós adó ugyanis jelentősen átrendezte a banki költségeket, hiszen a többletteher valamilyen formában mindegyik pénzintézetnél megjelenik.

Egy pár napja készült kimutatás szerint minimálbéres kereset esetén az éves számladíjnál közel 10 ezer forint különbség mutatkozik a legolcsóbb és a legdrágább csomag között, míg 140 ezer forintos fizetés mellett a differencia már eléri a 15-25 ezer forintot. Egy jó választással tehát valóban több ezer forintot takaríthatsz meg magadnak éves szinten.

A tranzakciós adó költsége sok banknál egyszerűen a havi számlavezetési díjban jelenik meg, míg máshol például a készpénzfelvétel ingyenessége szűnt meg, vagy az átutalás, illetve a csoportos beszedési megbízás lett drágább.

Így tehát ha gyakran veszel fel pénzt, vagy sokszor utalsz, netán a rezsi csekkeket egyenesen a számládról fizeted, minden bizonnyal jobban jársz, ha inkább egy megemelkedett havidíjas csomagot választasz. Amennyiben viszont pont hogy nem veszel fel készpénzt, szinte mindig a kártyáddal fizetsz az üzletekben, biztosan jobban jársz egy olyan számlával, ahol a többletköltségek az egyes szolgáltatások árában tükröződnek.

Szerencsére ma már a bankok ajánlatainak összehasonlításához nem kell minden különböző fiók szórólapját böngészned, hiszen erre a célra különböző független ajánlat-összehasonlító honlap létezik, de a PSZÁF internetes oldalán is megteheted mindezt.

A váltás nem feltétlenül jár együtt azzal a macerával, amit a számla megszüntetése jelent az egyes bankoknál. Nem kizárt, hogy az eddigi pénzintézetednél is találsz a mostani csomagnál jobbat, hiszen a költségek beárazásával sok minden átrendeződött, és nem biztos, hogy még mindig ugyanaz a konstrukció számodra a legkedvezőbb, mint ami mondjuk az elmúlt években volt.


Fotó: FreeDigitalPhotos