Jump to content

Enyhültek a shortolási tilalmak

2013. 01. 31. 00:00

A madridi börzén teljesen, az athéni tőzsdén pedig a banki papírok kivételével valamennyi részvényre kiterjedően eltörölték a korábban vezetett shortolási tilalmat.

A két részvénypiac korábban a szokatlanul magas árfolyam-volatilitás miatt vezette be az intézkedéseket. A spanyol piacfelügyelet a csütörtöki tőzsdezártás után jelentette be, hogy eltörli a júliusban bevezetett, majd novemberben három hónapra meghosszabbított tilalmat. Korábban 2011 augusztusa és 2012 februárja között volt érvényben hasonló tilalom a madridi parketten.

Görögországban a piacfelügyelet már a hét elején eltörölte - a banki papírok kivételével - a 17 hónapja bevezetett shorttilalmat. A banki papírok esetében április 30-ig meghosszabbította rendelkezését, elsősorban a folyamatban lévő banki feltőkésítésre hivatkozva. A görög hatóság döntését az európai piacfelügyelet, az ESMA is jóváhagyta. A short olyan piaci pozíció, ahol árfolyamesésre játszva az eladó ígéretet tesz egy értékpapír későbbi időpontban történő visszavásárlására.