Jump to content

Csökken a banki profit Szlovákiában

2013. 01. 31. 00:00

A Szlovákiában működő bankok tiszta nyeresége éves szinten több mint 27 százalékkal esett vissza 2012 végére - közölte a Szlovák Bankszövetség a szlovák központi bank előzetes adataira hivatkozva csütörtökön.

A szlovák bankszektor december végéig 488,2 millió euró tiszta nyereséget könyvelt el, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az SBA szerint a szlovákiai kereskedelmi bankok nyereségének csökkenésében főként a kamatbevételek visszaesése és az európai átlagnál jóval magasabb bankadó játszott szerepet.

A bankok legjelentősebb bevételi forrását jelentő kamatbevételek Szlovákia történetében éves szinten először estek vissza tavaly, mintegy 1,76 milliárd euróra, így a csökkenés mértéke 2,7 százalékos volt. A szlovák bankok egyéb - főként illetékekből származó - bevételeinek szintje nem változott. A szlovák bankok 2012-ben bankadó formájában csaknem 170 millió eurót fizettek be az államkasszába, ez a szektor mérlegfőösszegének 0,3 százalékát tette ki - mutatott rá a Szlovák Bankszövetség a bankadó nyereségcsökkentő hatására utalva.

A szlovák bankszektor mérlegfőösszege éves szinten 4 százalékkal emelkedett, ezt az eredményt főként a lakossági hitelek alakulása befolyásolta. A vizsgált időszakban az ingatlanvásárlás céljából felvett új lakossági hitelek 4 százalékkal estek vissza, ellenben a fogyasztói hitelek összege 17 százalékkal emelkedett. A vállalati hitelek teljes összege 3 százalékkal esett vissza éves szinten, ez az SBA közlése szerint főként a hitelek iránti csökkenő kereslettel magyarázható. A szlovák bankszektor nyeresége 2011 végén még 668,5 millió eurót tett ki, ez akkor éves szinten csaknem egyharmados növekedést jelentett..