Jump to content

Nehezebb ma lakást venni, mint 10 éve

2013. 01. 30. 00:00

A legtöbb európai országban az emberek többsége szerint a lakásvásárlás drága, ráadásul a válaszadók jelentős része az árak további emelkedését várja a következő évben – derül ki az ING nemzetközi felméréséből. A válaszadók 74 százaléka szerint ma nehezebb lakást venni, mint tíz évvel ezelőtt.

A 15 ország több mint 15 ezer polgárának megkérdezésével zajló felmérés eredményei szerint leginkább Luxemburgban, Spanyolországban, Ausztriában és Belgiumban érzik úgy, hogy a lakásárak magasak – valamennyi felsorolt országban a megkérdezettek több mint 80 százaléka vélekedik így. Legyen szó akár lakástulajdonosokról, akár bérlőkről, a többség úgy véli, hogy a lakásárak magasak: a tulajdonosok 70 százaléka, míg a bérlők 73 százaléka vélekedik így.

Sokan a lakásárak további emelkedésére számítanak, a leginkább Ausztriában, Törökországban és Luxemburgban. A legkevésbé Spanyolországban – ahol az ingatlanpiacon jelenleg nagyon alacsonyak az árak – és Hollandiában – ahol pedig a javasolt adótörvény-módosítások nem kedveznek a lakásvásárlásnak – gondolják úgy a polgárok, hogy a lakásárak a közeljövőben emelkedni fognak.

A felmérés eredményei szerint a lakásvásárlással járó kockázatokat sokan alulbecsülik: a megkérdezettek 46 százaléka úgy gondolja, hogy a lakásárak sohasem csökkennek. Még az olyan vizsgált országokban is sokan így gondolják, ahol az elmúlt időben az árak csökkentek: Spanyolországban például a megkérdezettek egynegyede, Angliában pedig a válaszadók 17 százaléka szerint a lakásárak nem csökkennek.

Ingatlanvásárláskor a családtagok és a barátok segítségére támaszkodunk leginkább: a lakástulajdonosok 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy a szerettei anyagilag segítettek az ingatlan megvásárlásában. A vizsgált országok közül a leginkább Olaszországban, Törökországban, Romániában és Lengyelországban nyilatkozták azt, hogy a szülők és a barátok anyagi támogatásával sikerült megvásárolniuk a lakásukat. Szintén a rokonok és a barátok azok, akik az anyagi nehézségek idején segítenek: Törökországban a megkérdezettek 18 százaléka, Romániában a 15 százaléka, Olaszországban a megkérdezettek 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy már megtörtént vele, hogy anyagi okok miatt egy időre a szüleinek vagy a barátainak az otthonába költözött.

A megkérdezettek 73 százaléka szerint anyagi szempontból jobban megéri lakást venni, mint bérelni, és 71 százalék véli úgy, hogy az ingatlan jó befektetés, viszont a nyilatkozók többsége arra számít, hogy a lakásvásárlás a jövőben egyre nehezebbé válik. A válaszadók 74 százaléka véli úgy, hogy ma nehezebb lakást venni, mint tíz évvel ezelőtt, és 76 százalékukat aggódik amiatt, hogy a fiatalabbak nem lesznek képesek ingatlant vásárolni.


Fotó: FreeDigitalPhotos