Jump to content

Több vállalkozásra lenne szükség

2013. 01. 23. 00:00

A gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez több vállalkozóra van szükség - állapítja meg az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott akciótervében.

A bizottság szorgalmazza, hogy a vállalkozói alapismereteket iskolában is tanítsák, mivel a kis- és közepes vállalkozások hozzák létre a legtöbb új munkahelyet Európában. Célként tűzték ki, hogy a tagországokban csökkenjenek a vállalkozások indításához szükséges bürokratikus akadályok és az adminisztratív költségek, a vállalkozások könnyebben jussanak hitelhez, és azt, hogy a csődhelyzetbe került, de becsületesen gazdálkodó vállalkozók kapjanak második lehetőséget. Ezen célok elérése érdekében a bizottság javasolja a jelenleg is létező finanszírozási eszközök megerősítését, és a mikrofinanszírozási lehetőségek európai piacának megteremtését, az adórendszerek egyszerűsítését.

"Ha több a vállalkozó, akkor több a munkahely, több az innováció, nagyobb a versenyképesség. Vállalkozni, egy elképzelést megvalósítani személyes erőfeszítést és kockázatot jelent. A vállalkozók korunk hősei, a vállalkozó szellem pedig a gazdasági növekedés legerősebb hajtóereje" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Bizottság vállalkozásért felelős tagja.

Az Európai Bizottság adatai szerint minden 100 európaiból 37 gondolja úgy, hogy szívesen lenne a maga főnöke, kezdene saját vállalkozásba – ez az arány három évvel korábban 45 százalék volt. Az arány csökkenésének oka a bizottság szerint a válság és az üzleti lehetőségek szűkülése.

A helyzet javulása érdekében Antonio Tajani szeretné, ha a fiatalok már az iskola elhagyása előtt képet kapnának arról, hogyan kezdhetnek önálló vállalkozásba. A brüsszeli testület azt is külön programokkal, képzésekkel, tanácsadással segítené, hogy a jelenlegi munkanélküliek önálló vállalkozásba kezdve találják meg számításukat.

A bizottság rámutat arra is, hogy a vállalkozások fele az elindulást követő öt éven belül tönkremegy, ezért a tagállamoknak külön támogatniuk kellene az induló vállalkozásokat, vállalatirányítási képzések, a kutatás-fejlesztés támogatásával, a kapcsolatépítés elősegítésével vállalkozók és potenciális ügyfeleik és beszállítóik között.

A brüsszeli testület megítélése szerint a vállalkozások csődjeinek 96 százalékáért késedelmes fizetés miatti bevétel-elmaradás okozza. Úgy véli, hogy sokan azok közül, akik arra kényszerülnek, hogy csődöt jelentsenek, jó eséllyel sikerrel folytathatnák tevékenységüket, ha kapnának még egy lehetőséget.

Fotó: FreeDigitalPhotos