Jump to content

Miért téged válasszanak állásinterjún, és ne a fiatalokat?

2013. 01. 16. 00:00

A világ gyorsan változik. Cégek mennek tönkre, és újak jönnek létre. Vége annak az időnek, amikor az emberek egyetlen munkahelyen dolgoztak évtizedeken keresztül, és abból az állásból mentek nyugdíjba, ahol egész életükben dolgoztak.

Éppen ezért előfordulhat, hogy bármennyire is lelkiismeretesen és alaposan dolgozunk évekig, évtizedekig egy cégnek, a vállalat anyagi helyzetének romlása vagy csődje miatt elveszíthetjük az állásunkat. Új munkát találni pedig köztudottan nem könnyű, és különösen nem az, ha az ember 50 év körül van. De van néhány olyan érv és módszer, amelyek a hangsúlyozásával és alkalmazásával könnyebb új munkát találni. Lássuk ezeket!

Az első és legfontosabb érv, amely az érettebb korosztály mellett szól, az a nagyfokú munkatapasztalat és rutin, amelyet az évek alatt elsajátítottak. Húsz-harminc év alatt már szinte mindenféle helyzettel találkozhattak, és azt is megtanulták, hogy mit kell ilyen esetekben tenni. Legyen szó könyvelésről vagy varrodai feladatokról, a több évtizedes munkatapasztalat segít a megoldás megtalálásában.

Persze a világ változik, új technológiák, új törvények jönnek, egyre több dolgot végeznek számítógépen. Ezt el kell fogadnunk, és nekünk is nyitottaknak kell lennünk a változásokra. Ha lehetőségünk nyílik részt venni egy számítógépes tanfolyamon, vagy jó ismerőseink, munkatársaink ismerik a számítógép használatát, ne zárkózzunk el az új dolgok elől! Jelentkezzünk a tanfolyama, vagy kérjük meg a barátainkat, hogy tanítsák meg nekünk is a fortélyokat. Hátrányunkra nem válhat, a munkaerő-piaci értékünk pedig ezzel sokat emelkedhet.

Szintén a középkorúak mellett szól, hogy gyakran jóval rugalmasabbak és mobilabbak, mint a kisgyermekes szülők. Nekik ugyanis nem kell munka után az óvodába rohanniuk, vagy otthon maradniuk azért, mert beteg a kisgyermekük. Ezt is érdemes megemlíteni az állásinterjún.

Hogy miért ódzkodik mégis sok cégvezető attól, hogy középkorú munkavállalót alkalmazzon? Attól tartanak, hogy éppen a nagy munkatapasztalat miatt túl magas bért kell fizetniük. Erre is létezik megoldás: olyan összegben állapodjatok meg az állásinterjún, amely neked és a munkaadónak egyaránt megfelel. Legyél nyitott és rugalmas a bérezés megbeszélésekor!

De semmiképp se becsüld le magad és a képességeidet! Higgy magadban, és tudd, hogy miben vagy jó! Ha magad sem hiszel abban, hogy hasznára válhatsz a cégnek, akkor a vállalat vezetőjének miért kellene hinnie benne? A munkatapasztalat, az önbizalom és a rugalmasság segíteni fog, hogy elnyerd az új állást.

Fotó: FreeDigitalPhotos