Jump to content

Az EP ifjúsági garanciaprogramokat szeretne

2013. 01. 16. 00:00

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban megszavazta azt az előterjesztést, amely ifjúsági garanciaprogramok bevezetését sürgeti az uniós tagállamokban, a fiatalokat sújtó nagy arányú munkanélküliség visszaszorítása érdekében.

A deklarált célkitűzés az, hogy az európai fiatalok négy hónapnál hosszabb ideig ne maradjanak munka vagy képzés nélkül. Az ifjúsági garanciaprogramokkal biztosíthatónak vélik a képviselők, hogy a 25 év alatti európai polgárok, illetve a 30 év alatti frissen végzettek - tanulmányaik befejezése vagy munkanélkülivé válásuk után négy hónapon belül - színvonalas állásajánlathoz, továbbtanulási lehetőséghez vagy gyakornoki programban való részvételhez jussanak.

"Nem munkahelyteremtést akarunk kierőszakolni, hanem el akarjuk kerülni, hogy a mai fiatalokról, mint elveszett generációról kelljen majd beszélnünk" - mondta az EP foglalkoztatási szakbizottságának elnöke, a francia szocialista Pervenche Beres a témáról folytatott vitában.

Az állásfoglalásban az EP támogatásáról biztosította az Európai Bizottságnak - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének - azt a javaslatát, hogy az uniós kormányokat összefogó Tanács minden tagállam számára ajánlja a garanciaprogram bevezetését. Az ifjúsági garanciaprogramok finanszírozásában az EP szerint az EU-nak is szerepet kell vállalnia, elsősorban az Európai Szociális Alap felhasználása révén. Ehhez - véli az EP - a strukturális alapok legalább negyedét el kell különíteni a szociális alap számára. Az EP emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy segítsen a nehéz pénzügyi helyzetben lévő tagállamoknak a programok bevezetésében.

Az Eurostat adatai szerint a 15 és 25 év közötti korosztályban a nem tanulók körében a munkanélküliek aránya 2012 novemberében uniós átlagban 23,7 százalék volt. Görögországban és Spanyolországban az arány 50 százalék feletti volt, míg Magyarországon - 2012 októberi adatok szerint - a fiatalok 29,3 százaléka nem talált munkát.

Őry Csaba fideszes EP-képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora üdvözölte a tervezetet, amely véleménye szerint jelentős lépés lehet a fiatalok nagy arányú munkanélkülisége elleni harcban. A politikus azonban kétségeinek is hangot adott az eszköz finanszírozhatósága kapcsán.

A néppárti frakció Őry Csaba megfogalmazása szerint "teljes mellszélességgel" támogatta az ifjúsági garancia bevezetésére felszólító határozatot. "Mindazonáltal a néppárti képviselőcsoport továbbra is kétségeinek ad hangot az eszköz finanszírozhatósága szempontjából, különösen a következő pénzügyi keretterv kapcsán jelenleg is zajló tárgyalások fényében" - tette hozzá.