Jump to content

Megéri az egészségpénztár?

2013. 01. 14. 00:00

Érdemes egészségpénztári tagnak lenni? Vajon a kötelezettségeknél nagyobb az a nyereség, amely a pénztári tagságból származik?

Egy két éve végzett kutatás eredményei szerint az egészségpénztári tagok közül többen keresik fel az orvost, és veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, mint azok, akik ilyen tagsággal nem rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy még idejében keresik fel az orvost, és ezzel nagyobb valószínűséggel előznek meg egy súlyosabb betegséget, amely ráadásul jóval magasabb anyagi kiadásokat vonna maga után. Ez a fajta tudatosság hosszú távon kifizetődőbb, ráadásul egészségesebb életet, jobb életminőséget biztosít, és az államnak is kevesebbe kerül. A 2010-es adatok szerint az egészségpénztári tagok egészségügyi ellátása öt év alatt átlagosan 497 ezer forintba került, addig a tagsággal nem rendelkezőkre 9 %-kal többet, 542 ezer forintot költöttek.

Noha az egészségpénztári tagok elsősorban gyógyszereket vásárolnak a kártyájuk terhére, sokan vesznek részt rendszeresen magánorvosi vizsgálaton is – derült ki a Szinapszis Kft. 2012-ben végzett kutatatásából. A megkérdezett egészségpénztári tagok háromnegyede úgy érzi, hogy tagsága révén jobb minőségű egészségügyi ellátást vehet igénybe. Az egészségpénztári számlával rendelkezők közül a legtöbben a fogászati ellátást vették igénybe, a második helyen a szemészet áll, de a tagok negyed nőgyógyászati, illetve bőrgyógyászati vizsgálaton is részt vett.

Milyen előnyökkel jár az egészségpénztári tagság? A befizetett összeg 20 százalékát, maximum évi 100 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadóból, a munkáltatónk is fizetheti a tagdíj egy részét vagy egészét, és akár a belépés után azonnal igénybe vehetjük az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyet a számlánkról tudunk rendezni. Emellett nemcsak mi, de közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik azokat a szolgáltatásokat, amelyekre a pénztár szerződést kötött. A számlán gyűjtött pénz örökölhető, és az el nem költött pénzt biztonságos eszközökbe fekteti a pénztár, vagyis a számlán gyűjtött pénz nem vész el.

Az egyetlen nehézség, amely az egészségpénztári tagsággal járhat, az az, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatások igénybevétele előtt tisztázni kell, hogy azt igénybe vehetjük-e az egészségpénztári számla terhére. A számla segítségével ugyanakkor rengeteg időt spórolhatunk meg: a hosszú várólisták és a hosszú várakozási idő helyett a magánrendelésen azonnal, vagy legkésőbb néhány napon belül a rendelkezésünkre állnak, és afelől is biztosak lehetünk, hogy az ott dolgozó orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek az egészségünk megőrzése érdekében.

Fotó: FreeDigitalPhotos