Jump to content

MN: Népszerűsödik az ingatlanajándékozás

2013. 01. 12. 00:00

Ingatlanajándékozási hullám söpört végig Magyarországon az elmúlt négy évben - írja a szombati Magyar Nemzet.

A lap ismerteti a vidékfejlesztési tárca statisztikáját, amely szerint rövid idő alatt csaknem megduplázódott az elajándékozott ingatlanok száma. Az országos kimutatás szerint 2009-ben ilyen keretek között nagyjából 65 ezer ingatlan cserélt gazdát, 2010-ben pedig 70 ezer ingatlant írattak át. Az ajándékozási láz 2011-ben szökött magasra, akkor megközelítette a 114 ezret az új tulajdonos nevére kerülő ingatlanok száma. A részadatok szerint a folyamat tavaly sem akadt meg: október végéig több mint százezer ingatlan váltott tulajdonost ajándékozás útján.

A cikk ismerteti, hogy 2010-ben léptek életbe az egyenes ági rokonok közötti ajándékozást és öröklést illetékmentessé tévő paragrafusok.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint az illetékügyi előírás meghonosította Magyarországon a nyugaton oly fontosnak tartott örökségtervezés intézményét. Úgy véli, már itthon is sokan belátták, hogy az illetékmentes ajándékozással még életükben elrendezhetik vagyonuk sorsát, így biztosak lehetnek abban, hogy leszármazóik között nem alakulhat ki nézeteltérés a hagyatéki tárgyaláson, vagy családi viszály az örökség megszerzéséért - olvasható a Magyar Nemzetben.