Jump to content

ILO: Égető gond a fiatalok munkanélkülisége

2013. 01. 11. 00:00

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent - mondta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet főigazgatója a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon, pénteken Budapesten.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az ILO által szervezett eseményen Guy Ryder felhívta a figyelmet, hogy Európában csaknem 5,5 millió 25 év alatti munkanélküli van, a fiatalok munkanélküliségi rátája 22 százalék, ami a duplája a teljes lakosság körében mért számnak. Vannak országok, amelyekben nagyobb az esélye annak, hogy egy fiatal munkanélküli lesz, mint hogy állást talál - közölte.

Úgy vélte, különösen aggasztó a tartósan munkanélküliek helyzete, mert minél tovább marad munka nélkül egy álláskereső, annál nehezebb visszakerülnie a munkaerőpiacra. A fiatal munkanélküliek 30 százaléka tartósan, azaz több mint egy éve munkanélküli - tette hozzá. Kiemelte, a munkahelyek minőségére is oda kell figyelni. A fiatalok a legkiszolgáltatottabbak a munkaerőpiacon, az átlagosnál ötször nagyobb az esélye annak, hogy csak munkaerő-kölcsönzés révén kapnak állást, illetve csak bizonytalan munka vagy részmunkaidős állás jut nekik - mondta Guy Ryder.

Rendkívül sürgető problémáról van szó, amelynek megoldásával nem lehet várni. A kormányoknak, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek is erőfeszítéseket kell tenniük, továbbá nemzeti és nemzetközi válaszokra is szükség van - hangsúlyozta a főigazgató. Úgy fogalmazott, nincs általános megoldás, amely minden országban alkalmazható lenne. Foglalkoztatásbarát makrogazdasági politikát kell kialakítani, nagy hangsúlyt kell helyezni a készségfejlesztésre, és olyan programokra, intézkedésekre van szükség, amelyek kifejezetten a fiatalokra összpontosítanak. Az ILO főigazgatója üdvözölte, hogy Magyarország felismerte a problémát és azonosította a kihívásokat.