Jump to content

Czomba: Ne legyen kényszer a külföldi munkavállalás

2013. 01. 11. 00:00

Mindent meg kell tenni azért, hogy a külföldi munkavállalás ne kényszert, hanem lehetőséget jelentsen a fiatalok számára - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon, pénteken Budapesten.

Az NGM és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet közös rendezvényén az államtitkár a külföldi munkavállalásról megállapította: "be kell látnunk, hogy jelen pillanatban a magyar fiatalok tekintetében is számos esetben ez nem lehetőségként, hanem kényszerként jelentkezik ". Hozzátette: bízik abban, hogy Magyarország a közeljövőben olyan ország lesz, ahová érdemes visszatérni, és a kormány megfelelő lehetőségeket is tud biztosítani.

A fiatalok foglalkoztatását elősegítő programok a Munkahelyvédelmi akcióterven kívül 56 ezer fiatalt találnak meg az idén, míg az akciótervvel mintegy 200 000 fiatalt érnek el 2013-ban - jelezte Czomba Sándor. Czomba Sándor kifejtette: egy-egy cég számára évente 174 ezer forintos megtakarítást jelent munkavállalónként, ha kihasználja a Munkahelyvédelmi akcióterv nyújtotta kedvezményeket.

A tíz közép-kelet-európai uniós tagállam mobilitási rátáját tekintve a magyar ráta meglehetősen alacsony, s elsősorban a fiatal vagy relatíve fiatal munkavállalói réteg megy külföldre - fűzte hozzá. A magyar migránsok 35 százaléka magas iskolai végzettségű, ez az arány meghaladja a közép-kelet-európait.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon belül nagy területi különbségek vannak: 4,5 és 45 százalék között mozog a munkanélküliségi ráta; a különbségeket csökkenteni kell. A nők foglalkoztatása területén ugyanakkor a magyar adat több korcsoportban is meghaladja az uniós átlagot - emelte ki.

A 15-24 évesek körében a végzettséggel párhuzamosan nő a foglalkoztatási ráta is: a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatási rátája 56, a középfokú végzettségűeké 44,4 százalék, míg az alapfokú végzettségűek rátája mindössze 19,4 százalék. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva hozzátette: a válság óta folyamatosan nő a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.