Jump to content

Energiatakarékos izzók: ennyit spórolhatsz

2013. 01. 09. 00:00

Spórolni nemcsak a fűtésen vagy a vízfogyasztáson lehet: sok pénzt takaríthatunk meg azzal is, ha odafigyelünk arra, hogy mivel világítunk.

A hagyományos égők esetében a felhasznált energia mindössze 2 százaléka szolgál a világításra, a maradék 98 százalék felesleges hő formájában távozik. Ez azt jelenti, hogy ha hagyományos izzókkal világítunk, akkor a világítás költésgének közel 98 százalékát feleslegesen fizettük ki. Az energiatakarékos izzók ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték, és tízszer hosszabb ideig világítanak.

Igaz ugyan, hogy a villanykörték árával összevetve a takarékos izzók ára jóval magasabb, ám ha belegondolunk abba, hogy egyetlen modern izzó tíz villanykörte helyett használható, és a világításra szánt pénz négyötödét megspórolhatjuk vele, könnyen beláthatjuk, hogy a modern izzók ára többszörösen megtérül használatuk során. Az energiatakarékos fénycsövek segítségével a világítási költségeink körülbelül kétharmadát megspórolhatjuk.

Ha úgy döntöttél, hogy a régi villanykörtéidet modern világítóeszközökre cseréled, fontos, hogy néhány tanácsot megfogadj. Használj kompakt fénycsöveket a lakásod azon helyiségeiben, ahol hosszabb ideig ég a lámpa, például a konyhában és a nappaliban. A fürdőszobában és a kamrában – ahol gyakrabban kapcsolgatjuk a lámpát – azonban ajánlott inkább halogén izzókat használni. Ennek oka, hogy a fénycsövek bemelegedése körülbelül tíz percig tart, és a gyakori kapcsolgatás hatására csökkenhet az élettartama, ezért fontos, hogy azokat olyan helyiségekben használjuk, ahol hosszabb ideig világítunk.

A kompakt fénycsövek ugyanúgy működnek, mint a már évek, évtizedek óta – főleg irodákban – használt fénycsövek, de ma már rúd alak helyett számos alakban és méretben kaphatók, és bármilyen villanyburába illenek. A halogén izzók a hagyományos izzóktól annyiban térnek el, hogy az izzószálat kismérető bura veszi körül, amelyben valamilyen halogén elem található. Ez utóbbira azért van szükség, mert a halogén javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát.

Az sem mindegy, hogy az energiatakarékos izzók és fénycsövek közül melyik mellett döntesz: ne csak az egyes termékek ára döntsön, fontos, hogy figyelembe vedd a termék várható élettartamát is. Ebben az esetben is érvényes lehet a „olcsó húsnak híg a leve” mondás, vagyis lehet, hogy egy olcsóbb izzóval kevesebb ideig tudsz használni, mint egy ötven-száz forinttal drágábbal.

Fotó: FreeDigitalPhotos