Jump to content

Így kezelik a cégvezetők a válságot

2013. 01. 08. 00:00

A magyarországi cégvezetők közel fele változtatni szeretne a vállalata jelenlegi működésében. A válság előtt a vezetők alig egynegyede vélekedett így.

A magyarországi vállalatok 42 százalékában terveznek változtatásokat a működési rendszerben – derült ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) adataiból. Jelenleg minden harmadik magyar cég gondolkodik egyes munkafolyamatainak kiszervezésén.

Az MGYOSZ a kapott válaszok alapján megállapítja, hogy a válságra adott jó válasz nem az egyszeri átalakítások és létszámleépítések, hanem a folyamatos innováció, az átalakítás, és a piaci igényekhez való alkalmazkodás.

A piaci igényekhez való igazodás és az innováció teljesülésének elengedhetetlen feltétele, hogy az alkalmazottakat is folyamatosan továbbképzésekben részesítse, így a tudásukat napra készen tartsa. Ennek ellenére csak a megkérdezett cégvezetők fele mondta azt, hogy nem változtatott a vállalati képzésekre szánt források szintjén, 26 százalékuk viszont enyhén, míg 5 százalékuk erősen csökkentette azokat az elmúlt időszakban. Összességében 19 százalékuk válaszolt úgy, hogy az elmúlt időszakban növelte az ilyen jellegű kiadásait.

A megkérdezett vállalatvezetők 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szerkezeti átalakításokat, átcsoportosításokat, és a felmerülő munkaerő-szükségletét igyekszik „házon belül”, a már meglévő alkalmazottainak átképzésével megoldani. A megkérdezettek 22 százaléka egyáltalán nem tervez a közeljövőben létszámbővítést, míg mindössze 3 százalék tervezi azt, hogy munkaközvetítő csatornákon keresztül keresi majd meg esetleges új alkalmazottait.

A versenyképesség elérése és fenntartása érdekében a megkérdezett cégvezetők közel 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már a felvételi elbeszélgetéskor speciális tudással rendelkező, kifejezetten az adott iparág-technológia szakismereteivel rendelkező munkaerőt keres. Csak a megkérdezettek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy általános tudással (nyelvismeret, kommunikációs képességek) rendelkező alkalmazottakat keres.

A tapasztalatokra egy európai uniós támogatással megvalósuló, magyar, cseh és szlovén részvétellel zajló projekt keretében tettek szert a kutatók. A projekt keretében – amelynek hazai szakmai partnere az MGYOSZ volt – a válság által kikényszerített vállalati szerkezetátalakítások részleteinek megismerése volt a cél. Ennek érdekében mindhárom országban több tucatnyi mélyinterjút végeztek vállalatvezetők részvételével.

Fotó: FreeDigitalPhotos