Jump to content

Életre kelnek idén az önsegélyező pénztárak

2013. 01. 03. 00:00

2013-tól számos új területen vehetjük igénybe az önsegélyező pénztárak szolgáltatásait: ezentúl a gyermekszületéshez és az iskoláztatáshoz kapcsolódó ellátásokat, közüzemi díjakat és a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztést, valamint az otthoni gondozás és idősgondozás költségeit is fizethetjük az önsegélyező pénztári számláról.

Ismét megéri önsegélyező pénztári tagnak lenni: idén a devizahitel-törlesztést és a rezsit is fizethetjük innen, ráadásul a munkáltatónak is megéri a tagdíj egy részének fizetésével támogatnia dolgozóját.

Az önsegélyező pénztárak mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk számára alternatívát jelenthetnek – többek között a gyermeket váró fiatalok, az iskolás gyermekeket nevelő szülők, a lakáshitellel küzdők vagy az ápolásra szoruló idősebbek számára támogatást biztosíthatnak az önsegélyező pénztárak.

Azok számára például, akik gyermeket várnak, az önkéntes pénztárban gyűjtött megtakarítás 2013-tól felhasználható a várandósság és a gyermek megszületése idején, valamint a gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása idején.

Az iskoláskorú gyermeket nevelő szülők számára felhasználható a beiskoláztatási költségek fizetésére. Az általános és középiskolás gyerekek számára vásárolható belőle tankönyv, taneszköz és ruha, az egyetemi vagy főiskolai hallgatók számára pedig a tandíj, illetve a kollégiumi vagy az albérletí díj fizethető önsegélyező pénztári tagsággal.

A védendő fogyasztónak minősülő tagok számára a közüzemi díjak kifizetésére is igénybe vehető 2013-tól az önkéntes pénztárakban gyűjtött megtakarítás. Az áram, a gáz, a víz és a csatornadíj fizetésére a minimálbér 15 százalékáig, vagyis havonta közel 14 ezer forintig terjedő összeg fizethető önsegélyező pénztári megtakarításból.

Újdonság, hogy ezentúl a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztését is támogatja a pénztár. A támogatás maximális összege havonta a minimálbér 15 százaléka lehet, és azok számára nyújtható, akiknek a törlesztőrészlete minimum húsz százalékot növekedett a szerződés megkötése óta. A támogatást az önsegélyező pénztár közvetlenül a hitelt nyújtó bank számára utalja át.

Az idősgondozás vagy az otthoni gondozás költségeinek egy része is fizethető az önsegélyező pénztári megtakarításból. A megtakarításból fedezhető a gondozási vagy ápolási napi vagy havidíj is.

A munkáltató a cafeteria-rendszer keretében támogathatja alkalmazottja önkéntes pénztári tagságát. Bár a cafeteria adója 2013-ban az előző évihez képest közel 5 százalékkal növekszik – 30,94 százalékról 35,7 százalékra nő – még mindig kedvezőbb, mint a bérköltségek, vagyis több pénz marad a munkavállalónál.

Fotó: FreeDigitalPhotos