Jump to content

5 gyakori trükk, amivel átverik a diákmunkásokat

2012. 12. 28. 00:00

Az egyetem és a főiskola nem olcsó mulatság. Költenie mindenkinek kell, még annak is, aki államilag finanszírozott képzésre jár: a kollégium vagy az albérlet, az utazás, az étkezés és az egyéb költségek sokba kerülnek. A szülők persze, ha tudnak, segítenek, de az ő lehetőségeik is végesek. Éppen ezért jó, ha az iskola mellett végezhető munka után nézel, és mérsékled a szüleidre nehezedő terhet.

Jó diákmunkát találni azonban nem könnyű, egyes cégek az anyagi terheiket minden módon igyekeznek csökkenteni, így attól sem riadnak vissza, hogy az alkalmazott diákjaikat megrövidítsék. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a módszerek, amelyekre figyelned kell, ha diákmunkát vállalsz.

Szerződés nélküli alkalmazás

Diákmunka vállalásakor feltétlenül szerződést kell kötnöd az egyik iskolaszövetkezettel, és neki szintén szerződésben kell állnia a munkaadóval, aki szerződtetni fog téged. A munkád után fizetett járulékokat is ez alapján kell fizetni. Ha ez a szerződés hiányzik, illegálisan foglalkoztatnak. A munkaszerződésben benne kell lennie a pontos munkafeladatodnak, a munka végzésének pontos helyének, időtartamának, annak, hogy menny pénz jár a munka elvégzéséért, és a balesetvédelmi és tűzvédelmi leírásnak. Ha iskolaszövetkezettel kötsz szerződést, biztos lehetsz abban, hogy ha elvégezted a munkát, annak fizetségét megkapod.

Más munkakörben alkalmaznak

Előfordulhat, hogy jóval vonzóbbnak tűnik a munkakör akkor, amikor még csak olvasol róla, mint amilyen akkor lesz, amikor valóban végzed. Ez egy határig szinte természetes, de arra figyelj, hogy nehogy egészen más munkát kelljen végezned, mint amire eredetileg vállalkoztál – ha például veszélyesebb vagy megerőltetőbb a munka, mint amilyennek eredetileg ígérték, inkább ne vállald el azt – nem éri meg az egészségedet kockáztatni érte.

Jutalékos rendszer

A jutalékos rendszer legnagyobb veszélye, hogy olyan munkára vállalkozol, ami teljesíthetetlen. Így megtörténhet, hogy olyan munkára áldozod az idődet és az energiádat, amely sosem térül meg. Egyeztessétek előre a feltételeket és a fizetést, és ha jutalékos rendszerben fizetnek az adott munkáért, akkor kérdezz meg egy tapasztalt embert arról, hogy szerinte teljesíthetők-e az elvárások.

Nem fizetik az ebédidőt

Megeshet az is, hogy idővel kiderül: a szüneteket és az ebédidőt a munkáltató nem fizeti. Ezt úgy védheted ki, ha előre tisztázod a munkáltatóddal a dolgot, és azt a szerződésben rögzítitek.

Hosszabb munkaidő

Megeshet, hogy a munkáltatód a szabadidődben is foglalkoztat téged, de a pluszmunkáért nem fizeti ki a megérdemelt fizetséget. Ne hagyd, hogy a munkaidődön túl is foglalkoztassanak, érkezz időben a munkahelyedre és maradj addig, ameddig a megállapodás szerint kell.

Fotó: FreeDigitalPhotos