Jump to content

Új külgazdasági együttműködést írtak alá

2012. 12. 21. 00:00

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Magyar Külgazdasági Szövetség , hogy közösen növeljék a magyar vállalatok és vállalkozások versenyképességét, segítsék azokat export piacaik bővítésében és az új piacok feltérképezésében - közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal pénteken az MTI-vel.

A HITA - a többi között - tájékoztatást ad a hozzá beérkező külpiaci üzleti lehetőségekről, valamint a Magyarországról kiutazó és ide beutazó üzletember-delegációkban való részvétel lehetőségéről, illetve a delegációban résztvevő külföldi vállalatok Magyarországgal kapcsolatos üzleti érdeklődéséről.

Vállalta még, hogy folyamatosan informálja az MKSZ-t a kereskedelemfejlesztési pályázati lehetőségekről, továbbá eljuttatja a magyarországi beszállítókat kereső külföldi vállalatok műszaki specifikációit az érdekelt vállalkozásoknak.

Az MKSZ pedig - egyebek mellett - azt vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja tagjait a HITA-tól kapott pályázati és kiállítási információkról, továbbá a HITA részére rendszeresen megjeleníti azokat a vállalkozói igényeket, amelyekben a hivatal közreműködése szükséges és minden információt visszacsatol, amely segítheti a HITA tevékenységét.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal fő feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése. A hivatal a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő központi hivatal, önállóan tevékenykedő és gazdálkodó költségvetési szerv.