Jump to content

Karácsonykor használjuk a legtöbbet a bankkártyát

2012. 12. 20. 00:00

Karácsonykor ki többet, ki kevesebbet, de mindenki vásárol ajándékokat. A bankkártyás tranzakciók mintegy 10 százalékát bonyolítja ilyenkor az egyik legnagyobb, Magyarországon is működő pénzintézet – derül ki felméréséből. A bank közleménye szerint ezzel egy időben csökken a készpénzfelvételek aránya.

Bár az utóbbi évek adatai szerint az átlagos készpénzfelvételi tranzakciók összege az 50 000 forintot is meghaladja decemberben, egyre tudatosabban használjuk a költség szempontjából kedvezőbb bankkártyás fizetést – áll a bank sajtóközleményében.

A könyvesboltokban, a gyermekjáték boltokban és az ékszerüzletekben megháromszorozódik a bevétel decemberben az év korábbi hónapjaihoz képest. Leginkább kozmetikai szereket, ruhákat, könyvek és gyerekjátékokat vásárolunk bankkártyával, de megnő a bútorvásárlások száma is a karácsonyhoz közeledve, miközben a legtöbbet az elektronikai termékek és ékszerek vásárlása során fizetünk.

Az utóbbi évek statisztikái szerint decemberben a bankkártyával történő vásárlások és készpénzfelvételek összege 11 százalékkal nő meg az előző hónapokhoz képest, és az éves tranzakciók mintegy 10 százaléka ilyenkor történik meg. A bankkártyás vásárlások száma 14 százalékkal emelkedik ebben az időszakban, a vásárlásra fordított összeg nagysága pedig 23 százalékkal nő az előző hónapokhoz képest.

A kozmetikai és ruházati üzletekben 25-30 százalékkal, könyvesboltokban majdnem 50 százalékkal nő meg a vásárlások száma. Nem meglepő adat az sem, hogy gyermekjátékokkal háromszor olyan gyakran állunk sorba a pénztáraknál, mint az év több időszakában.

A banki statisztikák szerint tipikus karácsonyi ajándék az ékszer is, az év utolsó hónapjában mintegy 40 százalékkal nő az átlagos költések értéke az ékszerboltokban. A karácsony nyerteseinek tűnnek a könyvesboltok is, itt másfélszer annyi vásárlás történik a bankkártyával és több mint háromszor annyit költünk, mint az azt megelőző hónapokban.

Fotó: FreeDigitalPhotos