Jump to content

Egyre tudatosabbak a fiatalok

2012. 12. 20. 00:00

Az OTP Öngondoskodási Index legutóbbi adatai alapján jól látható, hogy a fiatalok a pénzügyi tervezés terén előrébb járnak, mint az idősebb korosztály, bár nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Kifejtette: az ezer fős mintán végzett kutatás alapján a megkérdezettek (18-70 év közöttiek) 8 százaléka rendelkezik jelenleg lakás-előtakarékossági számlával, és 5 százalékuk azt tervezi, hogy a közeljövőben nyit ilyen számlát. A pályakezdők esetében (a 24-29 éves korosztálynál) minden tizedik megkérdezett fiatal tervezi a számlanyitást, vagy már rendelkezik is lakás-előtakarékossági számlával.

A további korcsoportokban a tervezők száma drasztikus csökkenést mutat, jellemzően 5 százalék alatti éték látható. Ez alapján elmondható, hogy a pályakezdő korosztály tudatosan gondolkodik a jövőjéről és a pénzügyeiről, valamint szereti kontrollálni pénzeszközei, megtakarításai alakulását.

Kovács Antal kiemelte: a 18-29 év közöttiek pénzügyi tudatosságát mutatja, hogy előnyben részesítik a bármikor, bárhonnan elérhető, könnyen áttekinthető online megoldásokat, ezért döntött úgy az OTP Bank, hogy számukra egy új pénzügyi platformot hoz létre, amely lehetőséget ad a pénzügyeik feletti ellenőrzésre.

Elmondta: a moduláris felépítésű megoldás lényege az, hogy az ingyenes alapszolgáltatás mellett a direkt bankon keresztül akár havonta módosíthatók az extra szolgáltatások.