Jump to content

Folytatódnak a téli élelmiszer-ellenőrzések

2012. 12. 17. 00:00

Mintegy 3700 ellenőrzés során eddig 4,3 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal téli ellenőrzésének első szakaszában, a vizsgálatok december végéig folytatódnak

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az összes ellenőrzés 4,5 százalékánál találtak a szakemberek higiéniai hiányosságokat, az esetek 3,5 százalékánál a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot, 2,4 százalékuknál pedig nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok merültek fel.

Az államtitkár hangsúlyozta: a vizsgálatok során kiemelten ellenőrzik többek között a hús- és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, illetve a szezonális zöldség-gyümölcs forgalmazást. Kardeván Endre hozzáfűzte, emellett kiemelten ellenőrzik a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett üzletközpontokban, bevásárló centrumokban, ünnepi vásárokon, határátkelő-helyeken működő vendéglátókat, a gyógyszeres takarmányok előállítását, forgalmazását, és az élőállat-szállításokat.

Az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 2287-et élelmiszer-forgalmazóknál végezték, de 820 állatszállítmányt és csaknem 500 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek - mondta el az államtitkár. Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 280 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2 százalékát, több mint 313 tonnát kellett kivonni a forgalomból. A kivont termékek többsége zöldség vagy gyümölcs.

A hatóság a szabálytalanságok miatt 72 alkalommal figyelmeztetést, 75 esetben összesen mintegy 4,3 millió forintos bírság kiszabását rendelte el. Kardeván Endre hozzáfűzte, hogy 73 esetben még folyik a bírságok kiszabása; ezen tételek után várhatóan további 59-60 millió forint bírságra lehet számítani. Az államtitkár elmondta: az idei ellenőrzési időszak kissé hosszabb mint a tavalyi, de eddig kissé csökkent a szabálytalanságok aránya tavalyhoz képest.

A vendéglátók ellenőrzéséről elmondta: ezeken a helyeken leginkább a termékek minőségével, és a higiéniai feltételekkel kapcsolatban merültek fel hiányosságok, de bírságot csak egy alkalommal szabtak ki, és az ellenőrzött egységek 85 százaléka megfelelően, biztonságosan üzemel. Kardeván Endre szólt arról is, hogy itt még 9 bírságolási eljárás van folyamatban.