Jump to content

5 tipp, hogyan spórolj az ünnepek alatt

2012. 12. 17. 00:00

Akár azt valljuk, hogy a karácsony az ajándékozásról szól, akár azt, hogy kizárólag a szeretetről, be kell vallanunk, hogy karácsony előtt és alatt jóval többet költünk, mint máskor. Az természetesen teljesen rendjén is van, hogy magunkat és a szeretteinket is megajándékozzuk ilyenkor, de érdemes ilyenkor is nagyon figyelni, nehogy az új évben arra eszméljünk, jóval többet költöttünk el decemberben, mint amennyit megengedhettünk volna magunknak. Néhány tanács segíthet abban, hogy tudatosabban vásároljunk karácsony előtt, és az új évet is pozitív mérleggel kezdhessük.

1. Húzd meg a limitet!

A karácsonyi ajándékvásárlást kezdd alapos tervezéssel! Először is nézd meg a bankszámlád jelenlegi állását, és határozd meg, hogy mekkora az az összeg, amit nélkülözni tudsz és ajándékok vásárlására szánsz. A következő lépésben írd össze mindazok nevét, akiknek ajándékot szeretnél venni. A legjobb, ha a teljes összeget elosztod azok között, akiket megajándékozol, így tudatosíthatod magadban, hogy mennyit költhetsz fejenként, és így biztosan nem fogod túllépni a limitedet.

2. Amit tudsz, készítsd saját kezűleg!

Természetesen mindent nem tudsz saját kezeddel elkészíteni, talán időd sincs rá elég, néhány dolgot mégis érdemes otthon elkészítened. A bejglit, a mézeskalácsot vagy a karácsonyi vacsorát jó, ha magad készíted, így az ünnepek előtti nagybevásárláskor kevesebbet kell fizetned, hiszen elég az alapanyagokat megvenni, nem a kész ételeket. Az otthon sütött bejgli különben is ízletesebb. Ugyanígy készíthetsz karácsonyfadíszeket és ajándékokat is. Egy-egy saját kezűleg kötött sál vagy egy dísz sokszor jóval nagyobb örömet okoz a családtagoknak, mint egy néhány perc alatt vásárolt darab.

3. Ne dobj ki sok pénzt a karácsonyfára!

A legtöbb fenyőfát több ezer vagy akár tízezer forintért vesszük, és karácsony után néhány nappal vagy héttel ki is dobjuk. Spórolhatunk azonban ezen is: ma már nagyon szép műfenyőket lehet kapni, amelyek nemcsak költségkímélőek, de a takarítást is megspórolhatjuk, ha mellettük döntünk. Csak egyszer kell rá beruháznod, utána viszont évekig nem kell érte fizetned, csak egy kis helyet kell találnod a szekrényben vagy a kamrában, ahol év közben tárolhatod.

Azok számára is van tanácsunk, akik nem tudnak megbarátkozni a műfenyővel: ha nem ragaszkodsz a tökéletes alakú ezüst és Nordmann-fenyőkhöz, hanem megelégszel a kevésbé sűrű, de jóval olcsóbb lucfenyővel, több ezer forintot spórolhatsz. De ugyancsak jó ötlet a földlabdás fa, amelyet ha nem ültetsz ki, vissza is viheted, és a pénzed jó részét visszakapod.

4. Csomagolj okosan!

Gyönyörű csomagolóanyagokat kaphatunk a boltokban, könnyű elcsábulni egy-egy szép papír láttán. De ha okosan csomagolunk, akár 500-1000 forintot is megspórolhatunk ajándékonként. Ha ezt az egész karácsonyi költségvetésre vetítjük, így akár több ezer forinttal több maradhat a zsebünkben.

A másoktól kapott csinos, újrahasznosítható ajándéktasakokban pedig úgy adhatjuk az ajándékunkat, hogy a megajándékozott nem is tudja, hogy már nem először van a tasakban ajándék. Egy dologra viszont figyelnünk kell: nehogy olyannak adjuk a papírtasakot, akitől azt korábban kaptuk. Akár magunk is készíthetünk csomagolást: egyszerű fehér papírba is tehetjük az ajándékot, és néhány karácsonyi matricával vagy festéssel magunk dekorálhatjuk ki azt.

5. Előzd meg a karácsonyfatüzet!

Karácsonykor sem árt az elővigyázatosság: a magára hagyott égősorok vagy gyertyák könnyen hatalmas tragédiát okozhatnak. Egyetlen felelőtlen pillanat elég lehet ahhoz, hogy mindened odalegyen. Ezért mindig húzd ki a karácsonyi égősort, ha elmész otthonról, és oltsd el a mécseseket, gyertyákat, ha kimész a szobából. Ha óvatos vagy, az értékeid megmaradnak és a karácsony is úgy sikerül, ahogyan tervezted.



Fotó: FreeDigitalPhotos