Jump to content

Amerikában adót emelne az ellenzék

2012. 12. 16. 00:00

Az amerikai republikánus ellenzék első jelét adta, hogy hajlik az adóemelésre a gazdagok rovására - jelentette az AP hírügynökség vasárnap, meg nem nevezett bennfenteseket idézve.

A kongresszus képviselőházának elnöke, John Boehner javaslatot terjesztett elő, amely szerint emelni lehetne az adót az évente több mint egymillió dollárt keresők számára, viszont szerinte cserébe széles körben csökkenteni kellene a szociális és jóléti programokat.

Az értesülés szerint a Fehér Házban egyelőre elfogadhatatlannak tartják a javaslatot, de "haladásnak" vélik, hogy a házelnök elfogadta a gazdagok erősebb adóztatásának elvét.

Az amerikai elnök, Barack Obama és az ellenzéki, republikánus többségű képviselőház republikánus elnöke, John Boehner hónapok óta tárgyal arról, miként kerülje el az Egyesült Államok a január elsejével fenyegető "költségvetési szakadékot". Egy tavaly nyári megállapodásban ugyanis a törvényhozás azzal a feltétellel emelte meg az amerikai kormány adósságplafonját, hogy fűnyírószerű költségvetés-csökkentést kell végrehajtani, és az évek óta járó, válságellenes adókedvezményeket megszüntetni, ha ez év végéig nem lesz kompromisszum a költségvetési hiány hosszú távú, rendezett enyhítésére.

A republikánus ellenzék eddig mereven elutasította Obama elnök elképzeléseit a gazdagok terheinek növelésére. Az elnök már évi 250 ezer dollár fölötti egy főre jutó családi jövedelmekre növelné a felső adókulcsot. Az adóbevétel növelését Boehner is támogatja, csak éppen őszerinte azt nem adóemelésből, hanem tíz év alatt 800 milliárd dollárnyi leírási lehetőség és más kiskapuk megszüntetéséből kellene elérni. Boehner továbbá a költségvetési kiadások nagyobb csökkentését szorgalmazza, mint Obama, mégpedig az állami egészségügyi és más jóléti programok megkurtítása révén, ami viszont nem tetszik az elnöknek.

Elemzők szerint az amerikai gazdaság nagy visszaesésre számíthat, ha nem lesz megállapodás az év végéig. Ezért az amerikai szenátus republikánusai újabban megegyezésre sarkallják képviselőházi párttársaikat, azzal, hogy majd jövőre követeljenek az elnöktől több kiadáscsökkentést az adósságplafon további emeléséért cserébe.