Jump to content

5 kérdés, amit anyaként át kell gondolnod, mielőtt otthagynád a munkád

2012. 12. 05. 00:00

Sokasodnak a gondok a gyerekek iskolába járásával, vagy csak most tértél vissza szülés után a munka világába? Anyaként sokszor gondolhatod: ott kellene hagynod a munkád, hogy a családodra koncentrálhass. Ez azonban nem lehet egy érzelmi alapon, első felindulásból meghozott döntés, hiszen sok múlik rajta. Öt kérdést mindenképpen fel kell tenned magadnak!

1. Csak az átmenet miatt hagynád ott a munkád?

Ha problémák vannak a gyermekeddel az iskolában, vagy válságosnak érzed a helyzetedet a munkahelyeden, hamar arra a következtetésre juthatsz, hogyha otthagynád az állásod, ezek a gondok egyszerre megoldódnának. Ez azonban a legtöbb esetben nem így van, és valójában csak az átmeneti időszakban érzed a változtatás szükségét. Gondold végig, nem érdemes-e még néhány hetet adni magadnak, mielőtt döntesz!

2. Megengedheted magadnak?

Akármennyire is eleged van a munkahelyi stresszből, sokszor – főként egyedülálló anyaként – egyszerűen azért nem hagyhatod ott az állásod, mert el kell tartani a családot, legalábbis részben. Nézd meg, milyen más dolgokon változtathatsz, amelyekkel csökkentheted a kiadá saidat: például ha megválsz az autódtól, vagy kisebb lakásba költözöl, amit akár részmunkaidős állás mellett is fenn tudsz tartani.

3. Milyen könnyen találsz majd új munkát?

Ez a legkritikusabb kérdés. Vannak olyan terület ek, ahol egyszerűen az ember nem engedheti meg magának még anyaként sem, hogy tartson egy kis szünetet, hiszen ahogy kiesik a munkaerőpiacról, gyakorlatilag esélytelenné válik a későbbiekben a meghirdetett állásokra. Különösen igaz ez a mostani időszakra, amikor egyébként is rendkívül beszűkültek a lehetőségek a válság miatt.

4. Van tartalékod?

Mielőtt otthagynád a munkád, nagyon fontos, hogy kellő tartalékkal rendelkezz, enélkül ugyanis rendkívül bizonytalanná teszed a saját, és a gyermeked jövőjét. Egyedülálló anyaként egyértelmű, hogy csak erre a tartalékra számíthatsz, de legyünk őszinték: bármelyik anya egyedülállóvá válhat, és ezt a helyzetet is kezelni kell tudni. Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!

5. Biztos, hogy élveznéd az otthon ülő anya szerepet?

Bár dolgozó anyaként biztos te is álmodozol róla, milyen jó lehet azoknak, akik a napi robotolás helyett inkább a gyermekeikkel tölthetik az időt, a kép mégsem ennyire felhőtlen. Ne felejtsd el, hogy így ugyancsak ugyanazokat a teendőket kellene elvégezned nap mint nap anélkül, hogy lenne benne köszönet. Ráadásul 24 órán át lennél szolgálatban a gyerekek mellett, ami meglehetősen kimerítő feladat. Gondolj bele, ez az időszak csak ideiglenes, hiszen a gyermek 6 éves kora után iskolába megy, te pedig otthon maradsz egyedül. Megéri egy rövid távú cél érdekében olyan döntést hozni, ami hosszútávon kedvezőtlen hatással lehet az életedre?


Fotó: FreeDigitalPhotos