Jump to content

Külföldről rendelnél ajándékot karácsonyra? Erre számíts!

2012. 11. 28. 00:00

Ma már szinte mindent lehet interneten rendelni, és néhány héten belül gyakorlatilag a világ bármely pontjáról megérkezik a kért áru. A külföldi szállításnak azonban van néhány olyan alapszabálya, amellyel nem árt tisztában lenni még vásárlás előtt.

Az Európai Unión kívülről érkező küldemények esetében nem kell vámot és áfát fizetni azon áruk után, amelyek magánszemélyek között cserélnek gazdát, és az értékük 45 euró alatt van. 22 euró felett azonban már kötelező áfát fizetni abban az esetben, ha interneten rendeltük az árut, vagyis magánszemély és cég között cserél gazdát. 22 és 150 euró között még mindig vámmentes az áru, de a 27 százalékos áfát már kell fizetnünk. 150 euró felett pedig nemcsak a 27 százalékos áfát, de a vámot is meg kell fizetnünk.

Ha vám- illetve adófizetési kötelezettség merül fel, például ha a termék értéke meghaladja a 22 eurót, és az unión kívülről érkezik, akkor a posta és a vámhivatal felveszi a kapcsolatot a címzettel, akinek a megállapított összeget ki kell fizetnie.

A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni, hogy mi van a csomagban, és azt, hogy az mennyibe kerül. Ez alapján állapítják meg ugyanis, hogy kell-e vámot fizetni. Az Európai Unión kívüli országból interneten rendelt termék vámkezelését a postai szolgáltató végzi a címzett nevében. Ha vám- vagy áfaköteles a csomag, vagyis az értéke meghaladja a 22 eurót, nekünk nincs semmi teendőnk, a vámkezelést a posta, vagy a szállítmányozó cég végzi.

Miután a Nemzeti Vám- és Adóhivatal megállapította a vám mértékét, a posta kiállít egy csekket, és a küldeményt csak azután vehetjük át, hogy a pénzt befizettük. Ez persze időt vesz igénybe, így az áru átfutása hosszabb lehet, mint általában. Éppen ezért érdemes már most, idejében gondoskodni az ajándék megrendeléséről, nehogy a hivatalos ügyek miatt késve, csak karácsony után érkezzen meg az áru.

Jó, ha tudjuk, hogy a csomagunkat felbonthatják, ha bűncselekményre gyanakodnak, vagy arra, hogy a küldeményen feltüntetett érték nem felel meg a valóságnak és az értékét mi sem tudjuk igazolni. Érdemes mindezzel tisztában lenni, hogy az ajándék megvásárlása valóban kényelmes és meglepetésektől mentes legyen.


Fotó: FreeDigitalPhotos