Jump to content

Hogyan keress befektetést?

2012. 11. 22. 00:00

Végre van egy kis megtakarított pénzed, de fogalmad sincs, hogy hol lenne a legjobb helyen? Segítséget nyújthat a döntésben egy olyan program, amely az igényeid alapján választja ki a számodra legmegfelelőbb befektetési formát. Bemutatjuk, hogyan működik!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján található Betét- és Megtakarításkereső Program segít eligazodni a pénzügyi befektetési lehetőségek útvesztőjében. Igaz ugyan, hogy a program a befektetési lehetőségek szinte végtelenül nagy száma miatt nem képes mindet számba venni, de a lekötött betétek, a betéti termékkel kombinált megtakarítási lehetőségek, a tartós befektetési szerződések, valamint a megtakarítási számlák területén valamennyi Magyarországon fellelhető ajánlatot számba veszi.

Az ideális befektetési formát és a legjobb ajánlatot több szempont figyelembevételével választhatjuk ki. Megadhatjuk a befektetni kívánt pénzünk összegét, a pénznemet, valamint azt, hogy mennyi időre szeretnénk lekötni azt. Kiválaszthatjuk azt is, hogy fix, változó vagy változtatható kamatozású befektetési formát szeretnénk választani, és az EBKM (Egységesített betéti kamatláb mutató) nagysága alapján is kereshetünk. Eldönthetjük, hogy mely pénzintézetben szeretnénk elhelyezni a pénzünket, és bankbetét esetében azt is, hogy szeretnénk-e folyószámlát a lekötésünkhöz. Természetesen nem kell valamennyi szempontot megadni kereséskor, elég, ha a számunkra fontos szempontokat választjuk ki. Ha például a kamat mértéke a fő szempont a keresésnél, akkor elég, ha azt adjuk meg, de például a lekötés futamideje alapján is válogathatunk az ajánlatok között.

Ha pedig semmilyen ötletünk sincs arra, hogy hogyan is fektessük be a pénzünket, a „Segíthetünk a választásban” menüpont alatt megadhatjuk azokat a számunkra legfontosabb szempontokat, amelyek fontosak a számunkra a befektetés terén, ezzel szűkíthetjük a számunkra megfelelő befektetési terméktípusok listáját. Könnyebb a választás, ha válaszolunk az olyan egyszerű kérdésekre, mint hogy egy évnél rövidebb vagy hosszabb időre szeretnénk-e lekötni a pénzünket, merünk-e nagyobb kockázatot vállalni, hogy devizában vagy forintban szeretnénk-e lekötni a pénzünket, és hogy adókedvezményt szeretnénk-e igénybe venni.

Fontos tudni, hogy a nem kalkulátorként működik, nem számolja ki a konkrét konstrukcióban érhető hozamot, hanem piacon megtalálható termékekről, azok énybevételének kondícióiról, feltételeiről nyújt tájékoztatást az érdeklődő választása szerinti termékkörben.


Fotó: FreeDigitalPhoto