Jump to content

Bébiszitter? Így úszd meg olcsón!

2012. 11. 20. 00:00

Nem ér rá anyukád, vagy anyósod, és nincs nagyobb testvére a kicsinek, akire rábízhatnád? Ettől még nem kell lemondanod arról, hogy kimozdulj a gyermeked mellől, hiszen egy bébiszitter segíthet neked ilyenkor. Persze először azt gondolnád, ez túl drága mulatság, de létezik néhány olyan megoldás, amelyekkel lefaraghatod az árakat.

A bébiszitter kiválasztásnál nagyon fontos az ár, de nem ez az elsődleges szempont. Hiszen lényeges, hogy mennyire lakik közel, van-e tapasztalata gyerekekkel, és egyáltalán: valóban szeret-e gyerekekkel lenni, vagy csak azért vállal ilyen munkát, mert más lehetősége nincs a pénzkeresetre.

Éppen ezért szükséges, hogy más módon tudjuk csökkenteni a költségeket. Jelenleg Magyarországon 500 és 2000 forint között kérnek a bébiszitterek egy óra felügyeletért, ami persze attól függ, hogy az ország melyik területén keresünk ilyen szolgáltatást, illetve mekkora tapasztalattal, szakértelemmel rendelkezik az illető, valamint hogy mondjuk hétfő este 6 és 8 között, vagy szombaton 9-től éjfélig szeretnénk rábízni a gyermekünket.

Ha neked gondot olykor okoz a gyermeked elhelyezése, akkor biztos lehetsz benne, hogy a többi óvodás, vagy játszótéri szülőnek is. Ha sikerült néhányukkal összebarátkoznod, megbeszélhetitek, hogy közösen béreltek bébiszittert, aki egyszerre vigyáz a gyerekeitekre. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyermek egyke, hiszen így nem csak a felügyeletéről, hanem játszótársról is gondoskodtál számára.

De ugyanezt megtehetitek a bébiszitter kihagyásával is: minden alkalommal egy másik szülő vigyáz a gyermekedre, cserébe pedig amikor neki szüksége van hasonlóra, te vigyázol az övére. Igaz hogy ezáltal viszonylag gyakran alakul gyerekzsúrrá a lakásotok, de egyrészt sok-sok ezer forintot spóroltatok meg, másrészt pedig egy remek kis közösséget hoztál létre a gyermeked számára.

Szintén jó megoldás lehet a szomszédban lakó tizenéves lányt megkérni – ha van ilyen -, hogy esetenként vigyázzon a gyermekre. Ő valószínűleg nagyon fog örülni, hogy időről időre kiegészítheti a zsebpénzét néhány ezer forinttal, másrészt pedig te is némi pénzt spórolhatsz, hiszen valószínűleg egy „hivatásos” bébiszitternél kevesebbért is vállalja majd a feladatot. Ezen kívül ő már ott lakik a szomszédban évek óta, így vélhetően valamennyire ismered őt és a szüleit is, tudod, mit várhatsz tőle, és nem egy internetes adatlap alapján kell kiválasztanod őt.


Fotó: FreeDigitalPhotos