Jump to content

5 tanács, mikor fektess be és mikor ne

2012. 11. 15. 00:00

Lehet valaki fiatal vagy idősebb, nagyobb kockázatért nagyobb nyereséget remélő, vagy fontolva haladó, lehet sok pénze vagy kevesebb, néhány aranyszabályt mindenkinek be kell tartania akkor, ha a pénzét befekteti. Mikor fektess be és mikor ne? Lássuk!

1. Ha nincs rá szükséged, fektesd be!

Ha van egy kis pénzed, legyen az bármennyire kis összeg is, fektesd be, akár csak rövidtávon is! Csak nyerhetsz rajta, ha mindaddig, amíg nincs rá szükséged, kamatoztatod. Ha másért nem, hát azért, hogy a pénzed értéke megmaradjon: már csak ha az infláció mértékével tudod növelni a pénzed értékét, jól jártál.

Ha szükséged van a pénzre, ne kösd le!

Abban az esetben azonban, ha a pénzedre szükséged van – legyen az ajánlat bármilyen csábító is– ne fektesd be azt, és főleg ne hosszú távra. A megtakarítás fogalma alapvetően azt a pénzt jelenti, amelyet – ha a befektetés nem a tervek szerint alakulna – nélkülözni tudsz. Sose kockáztasd azt a pénzt, amelyet nem tudsz nélkülözni, nehogy adósságod keletkezzen!

2. Ismerd meg a befektetés kockázatait!

Csak azután fektesd be a pénzed, hogy alaposan utánajártál az ajánlatnak, és megismerted a befektetési forma előnyeit és kockázatait egyaránt! Ha előrelátó vagy, nagy veszteségektől kímélheted meg magad.

Túl jó, hogy igaz legyen? Így is van!

Ne higgy el bárkinek bármit! Ha úgy érzed, hogy egy ajánlat, vagy hirtelen jött pénzügyi befektetési lehetőség túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, jobban teszed, ha gyanakszol. Nézz utána alaposan az ajánlatnak, és ha egy kicsit is bizonytalan vagy a befektetés sikerében, az ajánlattevő személyében, vagy a befektetés törvényes voltában, semmi esetre se fektess be! Sok csaló igyekszik kicsalni az emberek megtakarított pénzét, előbb vagy utóbb Te is sorra kerülhetsz.

3. Döntsön az ész!

Józanul, megfontoltan, és racionális érvek alapján dönts, ha a pénzed befektetéséről van szó. A pénzedért megdolgoztál, dönts a sorsáról felelősségteljesen!

Ne az érzelmek diktáljanak!

Sok olyan eset adódhat az életben, amikor az érzéseidre, a szívedre kell hallgatnod – ám a pénzügyek sohasem tartoznak ezen dolgok közé. Attól, hogy egy megnyerő, szimpatikusnak tűnő férfi ajánl nekünk pénzügyi befektetési lehetőséget, még lehet, hogy veszteség fog érni bennünket.

4. Fektess be több módon!

A legjobb, ha rövid és hosszú távra egyaránt van befektetésed, például egy lakáselőtakarékossági számlán évekig gyűjtheted a pénzt álmaid lakásának megvásárlására, és ezzel párhuzamosan egy bankbetétben rövidebb időszakokra kötheted le a pénzed.

Ne tégy fel mindent egy lapra!

Főleg akkor ne, ha elég kockázatos befektetésről van szó! Senki sem szeretné, ha az összegyűjtött pénzének sorsa a rulettjátékhoz hasonló körülmények között dőlne el.

5. Az igényeidnek megfelelően fektess be!

Számos pénzügyi befektetési lehetőség közül választhatunk a piacon. Az, hogy ki melyik mellett dönt, sok tényezőtől függ: a befektető korától, az elérni kívánt céljaitól, családi állapotától, anyagi körülményeitől, és még számos más dologtól. Az egyik befektetési forma lehet, hogy neked való, a másik a szüleidnek.

Ha nem neked való, ne kezdj bele!

Attól még, hogy egy befektetési forma szimpatikus neked, még nem biztos, hogy bele kell vágnod. Ne ragadj le egyetlen megoldásnál, keress tovább, hidd el, egy kis keresgélés után meg fogod találni a számodra ideális befektetési formát.


Fotó: FreeDigitalPhotos