Jump to content

100 magyarból 44-nek nincs félretett pénze

2012. 11. 14. 00:00

Jelenleg közel a magyarok felének nincs semmilyen rendszeres megtakarítása. Mindössze fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával – állapította meg az egyik legnagyobb hazai bankcsoport legfrissebb kutatása.

A pénzintézet képviselői szerint nagyon nehéz a lakosságot a hosszú távú megtakarításokra ösztönözni, áttörés csak akkor történhet, ha a makrogazdasági háttér javul, és az állam is mindent megtesz az öngondoskodás támogatásáért.

Az elhúzódó válság miatt sokan élték fel eddigi tartalékaikat – állítja a kutatás. Elsősorban anyagi pozíciójuk romlása és a kilátásaik bizonytalansága miatt egyre kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben új megtakarítást indítanak – derül ki a felmérés eredményeiből. Azok, akik rendelkeznek megtakarítással, főként váratlan helyzetekre tartalékolnak. A többség továbbra is bizonytalannak ítéli meg pénzügyeit hosszabb távon.

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi megtakarítási formát érintette. Csupán két forma, az egészségpénztáraknál és a Start-számláknál - ismertebb nevükön a Babakötvényeken - nem tapasztalható érdemi változás a 2012 első félévéhez képest.

Szembetűnő a csökkenés a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20 százalék, az idén tavasszal pedig csupán 13 százalék rendelkezett lekötött betéttel.

A közlemény szerint már a tavaly októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhén csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe.


Fotó: FreeDigitalPhotos