Jump to content

Hogyan építsd fel a házi költségvetést?

2012. 11. 13. 00:00

A családunkról gondoskodni nagy felelősséggel jár, a szeretteink anyagi biztonságát megteremteni és fenntartani nem könnyű feladat. Létezik néhány olyan egyszerű szabály, amelynek betartásával a házi költségvetés stabil és biztonságos lesz, és nyugodtak lehetünk afelől, hogy felkészültünk a váratlan helyzetekre is.

Először azt kell feltétlenül összeszámolnunk, hogy összesen mennyi a bevételünk – ebbe valamennyi, a hónap folyamán érkező bevétel beletartozik. Ha ezt a számot megkaptuk, már tudjuk, hogy havonta összesen mekkora kerettel rendelkezünk, és ennél semmiképp sem szabad egyetlen fillérrel sem többet költenünk. A következő lépés annak a megvizsgálása, hogy a befolyt összeget hogyan költjük el. Minden apró kiadást fel kell írnunk, össze kell gyűjtenünk. Az általunk havonta kifizetett összeg nagysága meglepően magas lehet. Előfordulhat, hogy eddig nem is tudatosodott bennünk, mennyire sok pénzről kell minden hónapban lemondanunk. Ennek egy részét kénytelenek vagyunk kifizetni (például rezsi, adó, stb.), egy részét azonban megspórolhatjuk (ruhavásárlás, élelmiszer, autó).

A legfontosabb feladat, hogy jó szokásokat alakítsunk ki a pénzügyek terén, és tudjuk, hogy pontosan hova és mennyi pénzünk megy el.

Mennyi pénz jön be?

Vizsgáld meg, hogy honnan és mennyi bevételed származik. Nemcsak a fizetésedet kell a bevételen értened, hanem minden olyan forrást, ahonnan pénzt kapsz, a befektetésekből, és más bevételi forrásokból származó pénzt is.

Fix kiadások

Add össze valamennyi fix kiadásodat, vagyis azt az összeget, amelyet biztosan ki kell fizetned egy éven belül. Ide tartoznak a havi rezsiköltségek, az iskolai tandíj, az adók, és más évente esedékes kiadások is. Nézd végig a tavalyi bankszámlakivonataidat vagy az internetbankon keresztül az előző év valamennyi kifizetését. Az így kapott összeget oszd el 12-vel, ez lesz a havi kiadásod mértéke.

A nem fix kiadások azonosítása

Számos olyan dologra kell pénzt kiadnunk, mint a ruhák, vagy az élelmiszer, amelynek vásárlására szintén pénzt kell költenünk, de az erre szánt összeg mértéke havonta változik. A nem fix kiadások közé tartozik a nyaralás költsége is, amely nem számít ugyan elengedhetetlenül fontosnak, de jó, ha arra is jut pénz.

Kövesd a kiadásokat!

A nem fix kiadások nagysága hónapról hónapra változik, fontos, hogy ezek mértékét rendszeresen kövessük havi bankszámlakivonatokkal vagy internetes bankszámlákkal.

Dönts!

Már ismered a pénzügyi helyzeted, kiadásaid és bevételeid minden részét, most itt az ideje dönteni arról, hogyan tudsz azon úgy változtatni, hogy több pénzed maradjon, a megtakarított pénzed mértéke nőjön, de a családod anyagi színvonalán ne kelljen jelentős mértékben változtatnotok. Gondold végig, hogy mi fontos a számodra és a családod számára, és milyen célokat szeretnél elérni, és ennek figyelembevételével dönts!

B-terv

Mindenkinek szüksége van egy olyan pénzügyi biztonsági tartalékra, amelyet arra az esetre tesz félre, ha bármi történne vele, esetleg elveszítené a munkahelyét. Azt mondják, a legjobb, ha 3-6 havi fizetésünknek megfelelő összeggel rendelkezünk, amelyet bármikor felhasználhatunk, ha arra szükségünk lenne.


Fotó: FreeDigitalPhotos