Jump to content

Erősen terjeszkedik a Sinopec

2012. 11. 13. 00:00


Erőteljes külföldi terjeszkedésbe kezdett idén az állami kézben lévő kínai olajipari óriás, a Sinopec - a vállalat elsősorban Afrikában és Ázsiában erősítene, de az amerikai piac iránt is érdeklődik.

A bevétele alapján legnagyobb kínai vállalat sajtóértesülések szerint leginkább az afrikai piacon igyekszik erősíteni, itt ugyanis a kormányok és adminisztrációs nehézségek kevésbé jelentik az üzletkötés gátját, mint Európában vagy Észak-Amerikában.

A cég a francia Total SA nigériai üzletágában kíván részesedést vásárolni, a mintegy 2,4 milliárd dollár értékű tranzakcióról jelenleg is folynak a tárgyalások. A hírek szerint a vállalat ugyancsak megkörnyékezte a Gabonban több mint száz olajfúró kutat üzemeltető francia Etablissements Maurel et Prom olajcéget, amellyel kétmilliárd dollárt meghaladó értékű szerződést kötne, s azt is hallani lehet, hogy a cég felvásárlásáról is folyik az egyeztetés. A Sinopec már korábban belépett a gaboni piacra, 2009-ben 8,8 milliárd dollárért felvásárolta az ott fúró Addax Petroleumot.

Az olajipari óriás júliusban jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollárért megvásárolta a kanadai székhelyű Talisman energiaipari cég skóciai székhelyű északi-tengeri üzletének 49 százalékát. A kínai vállalat emellett az indonéziai Batam szigetén épít tárolóegységet, s az amerikai Wyoming államban lévő Medicine Bow városkában dolgozik egy kétmilliárd dolláros befektetést jelentő, szenet benzinné alakító gyáregység felállításán. Áprilisban a Devon Energy Corp.-nak fizetett 2,5 milliárd dollárt, hogy Ohio államban fúrhasson, de a hivatalos információk szerint további amerikai és kanadai lehetőségek iránt is érdeklődik. Közel-keleti terjeszkedése részeként a cég egy idén kötött szerződés alapján 2014-ben Szaúd-Arábia állami olajcégével együtt indít finomítót a Vörös-tenger partján.

A Sinopec anyacége, a China Petrochemical korábban azt jelentette be, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését. Erre egyrészt a töretlenül növekvő kínai nyersanyagéhség és a hazai források szűkösségének ellentmondása, másrészt a hazai piacon való, várakozásoktól elmaradó üzleti eredményei adnak okot. Az infláció megfékezésére a kínai vezetés a benzin és a dízel kereskedelmi árát központilag alacsonyan tartja, így a cégek költségeik alatt kénytelenek értékesíteni termékeiket, a külföldön termelt és finomított olajat ugyanakkor piaci áron értékesíthetik az országban a kínai cégek. Az első félévben a Sinopec nettó nyeresége 2011 hasonló időszakához képest 40 százalékkal, 41,17 milliárd jüanről (1,4 ezer milliárd forint), 24,5 milliárd jüanre (882 milliárd forint) csökkent, amely a legrosszabb féléves eredménye volt az elmúlt négy év során.