Jump to content

Mennyibe kerül a jogsi megszerzése?

2012. 11. 08. 00:00

Húzhatjuk-halaszthatjuk, évekig elodázhatjuk, de a jogosítványt előbb vagy utóbb meg kell szereznünk. És minél később fogunk hozzá, annál több pénzbe kerül, a költségek ugyanis csak egyre emelkednek. Hogy jelenleg menyibe kerül egy B kategóriás jogosítvány megszerzése? Lássuk!

Számos részvizsgát teljesítenünk kell ahhoz, hogy megszerezhessük a jogosítványunkat, és minden részvizsga pénzbe kerül. Először is részt kell vennünk egy elméleti képzésen, ahol kisebb-nagyobb csoportokban készülhetünk fel az elméleti vizsgára. Az elméleti tanfolyam körülbelül 30-50 ezer forintba kerül (az egyes autós iskolák ajánlataitól függően), majd az ott tanultakat egy 4600 forintos vizsgával kell zárnunk. Ezután jöhet az elsősegély-tanfolyam, és annak lezárásaként a vizsga, ez összesen körülbelül 12 ezer forintba kerül. Szükség van ezentúl egy orvosi alkalmassági vizsgálatra is, ennek ára 6800 forint.

Ha eddig eljutottunk, akkor minden szükséges előkészületet megtettünk, és mindent megtanultunk, ami ahhoz kell, hogy a forgalomban is elkezdhessünk vezetni. Végezzünk egy gyors résszámítást! Már most 54 ezer – 74 ezer forintot költöttünk a jogosítványunkra. Pedigmég most jön a neheze: a gyakorlati vizsga és az arra való gyakorlás.

Mindenkinek kötelező minimum 30 óra gyakorlati képzésen részt venni. Ezen alkalmakon kell megtanulni az autó használatát és a forgalomban való közlekedést. Ennek a tételnek a költségei a legtetemesebbek, aminek egyik legfőbb oka sok más mellett az autó használatának költségei és a magas üzemanyagárak. Díjai nagy különbségeket mutatnak az egyes települések és autósiskolák tekintetében, de általában 50-90 ezer forint között mozognak. Attól függően, hogy mennyire vagyunk gyakorlottak, és mennyire érezzük magunkat otthonosan az utakon és az autóban, szükségünk lehet a kötelező órákon felül néhány további gyakorlással töltött órára is, ez természetesen pluszköltséggel is jár.

Amikor már elég felkészültnek érezzük magunkat, jöhet a vizsga: a rutinvizsga 4700 forintba, a forgalmi vizsga 11 ezer forintba kerül. Ha ügyesek vagyunk, akkor mindkettőt csak egyszer kell kifizetnünk, de ha megbukunk a vizsgán, a vizsgadíjakat néhány kötelezően előírt pótóra után ismét ki kell fizetnünk, és újra bizonyítanunk kell a tudásunkat. Ha minden eddigi akadályt sikerrel vettünk, akkor már csak egy apróság marad hátra: a jogosítvány kiállításának költsége, 4 ezer forint.

Hogy mennyi ez összesen? Újabb gyors fejszámolás, és a végeredmény: körülbelül 124-184 ezer forint. Persze az egyes autósiskolák annak érdekében, hogy minél több tanulót toborozhassanak, kisebb-nagyobb kedvezményeket adnak leendő tanulóiknak. Így ha nyitott szemmel járunk, és körülnézünk a településünkön működő autósiskolák piacán, egy jó ajánlattal akár több tízezer forintot is spórolhatunk.


Fotó: FreeDigitalPhotos