Jump to content

Már az iskolásoknak is lehet babakötvényük

2012. 11. 07. 00:00

Törted már azon a fej, hogy unokáhogyan boldogul majd az életben, és hogy tudnásegíteni õt az életben? Számos módon támogathatjuk unokánkat, az egyik kitûnõ megoldás lehet a Babakötvény. Ám jó, ha tudj, hogy a Start-számlára, ismertebb nevén a Babakötvényre vonatkozó szabályok október 1-jével megváltoztak. Megmutatjuk, hogyan!

Az egyik legnagyobb változás, hogy míg eddig csak a gyermek hat éves koráig lehetett Babakötvényt nyitni, októbertõl az iskolások számára is nyitható lesz számla. Így már a 7-tõl 18 éves korosztályba tartozó gyermekek számára is nyithatnak gyermek szülei, törvényes képviselői vagy más hozzátartozói számlát. Ezentúl ugyanis nemcsak a gyermek szülei, hanem más rokonok is, így a nagyszülõk is biztosíthatnak unokáik számára Babakötvényt.

A fiatalok életkezdéséhez az állam is hozzájárul, hiszen a gyermek javára a Start-számlára történő befizetések után az összeg 10 százalékának megfelelő, legfeljebb azonban évi 6 ezer forint állami támogatás jár – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által, a változás kapcsán kiadott közleményből. A Start-számla előnye továbbá, hogy a számlán lévő pénz befektetéséből származó jövedelem adómentes. Továbbra is érvényben van az a szabály, mely szerint a 2006. január 1-jén vagy azt követően született gyermekek jogosultak 42.500,- Ft kezdő állami támogatásra is.

Változás még, hogy ezentúl kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet Babakötvényt nyitni, itt a Start-számla vezetése díjtalan lesz. Azok a Start-számlák, amelyeket korábban hitelintézeteknél, befektetési szolgáltatóknál nyitottak, továbbra is változatlan formában fennmaradhatnak, de dönthetnek úgy is, hogy a Magyar Államkincstárhoz átviszik azt.

A számlára történő befizetések összegének felső korlátja megszűnt, ezentúl bármekkora összeggel hozzá lehet járulni a gyermek anyagi biztonságához. További könnyebbség, hogy ezután nem szükséges előzetesen beszerezni a korábban kötelező családi pótlék folyósításáról szóló igazolást sem.

A gyermekek 18. életévük betöltése után, de legelőször a számla nyitása utáni harmadik év elteltétől meghatározott célokra (pl. tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése) használhatják fel az életkezdési támogatást.


Fotó: FreeDigitalPhotos