Jump to content

Pénzügyek: Te kiben bízol?

2012. 11. 06. 00:00

A családtagjaidat? A barátaidat? A munkatársaidat? Netán egy profi szakértőt? Te kit kérdezel meg, ha befektetési döntés előtt állsz? Egy tavalyi nemzetközi felmérés szerint az emberek leginkább a családon belül próbálnak meg tanácsot kérni ilyen esetekben, ám ez egyáltalán nem mindig célravezető.

Az ING által tavaly készített felmérés szerint a 19 ország (köztük Kína, USA, Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia, India) több mint 18 000 lakosának megkérdezése után az derült ki, hogy az emberek minimum 40 (bizonyos országokban pedig akár 80) százalékban a családra hagyatkoznak a pénzügyi döntések előtt. A barátokat és a bankokat nagyjából hasonló arányban kérdezik a felmérés résztvevői: a lakosság 20-25 százaléka fordul hozzájuk. Ezt a csoportot a pénzügyi tanácsadók követik, a legkevésbé pedig a munkatársak és a kormányzati források számítanak relevánsnak a befektetési és megtakarítási döntések előtt.

A vizsgálat eredménye egyáltalán nem meglepő, hiszen a pénzügyek érzékeny területnek számítanak, márpedig ilyenkor a legfontosabb tényező a bizalom. Ki másban bízhatnánk jobban, mint a saját családtagjainkban?

Kikérni mások véleményét a pénzügyi döntések előtt mindig jó ötlet, elsősorban azért, hogy szélesítsük a látókörünket ezen a téren. De tisztában kell lennünk azzal, hogy akit csak megkérdezünk, saját magából kiindulva fog tudni tanácsot adni, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy nekünk is megfelel. A pénz ügy mindig egyedi kérdés, így anyagi helyzetünk és kockázatvállalási kedvünk is az, így a bizalom korlátai hamar megmutatkoznak.

A cs aládi és baráti tanácsok további problémája, hogy az általunk megkérdezettek elsősorban saját tapasztalataik alapján tudják értékelni az egyes lehetőségeket. Vagyis azt fogják ajánlani, ami nekik évekkel ezelőtt bejött, és azt nem, ami nem volt sikeres befektetés korábban. A világgazdasági környezet azonban rendkívül gyorsan változik, mint ahogy az egyes pénzintézetek kínálata is, így egyáltalán nem biztos, hogy ami 5 évvel ezelőtt kedvező megtakarítási eszköznek számított, az ma is az.

Persze a legideálisabb az lenne, ha magunk is profi szinten értenénk a pénzügyekhez, annak valamennyi változásáról napra kész információkkal rendelkeznénk, de ha nem ez a munkánk, akkor szinte elérhetetlen cél. Azt azonban bármikor megtehetjük, hogy megpróbáljuk megtalálni a bármilyen szempontból legkevésbé elfogult információforrásokat, és elsősorban ezeket vesszük figyelembe a döntések előkészítésekor. Olvasva ez ugyan könnyűnek tűnik, ám higgyük el: az érzelmeink miatt egyáltalán nem egyszerű háttérbe szorítanunk azoknak a tanácsait pénzügyi kérdésekben, akikben egyébként a legjobban bízunk az élet más területein.


Fotó: FreeDigitalPhotos