Jump to content

Lengyelország meghosszabbítaná IMF-megállapodását

2012. 10. 31. 00:00

Lengyelország újabb két évre hosszabbítaná meg a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodását a nemzetközi szervezet novemberre tervezett országlátogatása után - írta a lengyel PAP hírügynökség szerdán, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

Lengyelország 2009-ben kötött kétéves, úgynevezett rugalmas hitelkeret megállapodást az IMF-fel. A keretet 2011 januárjában újabb két évvel hosszabbította meg a lengyel kormány, és a lehívható forrást egyben 30 milliárd dollárra növelte.

"A pénzügyminisztérium nagy valószínűséggel már novemberben kéri a keret meghosszabbítását" - mondta a hírügynökségnek nyilatkozó forrás, aki arról tájékoztatott, hogy az újabb hitelkeret mérete vélhetően a jelenlegihez hasonló lesz.

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. Az IMF csak kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközét. Az IMF Magyarországnak az elhúzódó tárgyalások során rendre készenléti megállapodást ajánlott, ami ölthet elővigyázatossági jelleget is.