Jump to content

A fiatalok rendszeresen megtakarítanak

2012. 10. 31. 00:00

Ki hinné? A fiatalabb korosztályok inkább hajlandóak és képesek a rendszeres megtakarításra, mint az idősebb korosztályok – derül ki az egyik legnagyobb magyarországi bank legújabb felméréséből.

Magukat a bankvezetőket is meglepte az a kimutatás, amely az ügyfélkörük életkorát vizsgálta. Kiderült ugyanis, hogy ügyfeleik harmada 35 év alatti. Ráadásul a 27 és 35 év közöttiek veszik igénybe a bank szolgáltatásainak negyedét, míg az idősebbek a vártnál jóval kisebb arányban vannak jelen a bank ügyfelei között.


A bank előzetes várakozásai szerint az idősebb korosztály tagjainak kellene az ügyfelek nagyobb részét kitenniük, előzetes becslésük szerint ugyanis az idősebbek számítanak rendszeres megtakarítóknak. Általánosságban is elmondható a társadalomról, hogy a fiatalok nettó hitelfelvevők, és csak a 40. életév környékén válnak nettó megtakarítóvá. Meglepetésként érte őket azonban, hogy az ügyfélkör harmada 35 év alatti.


Szintén meglepő eredmény, hogy az előzetes hipotézissel ellentétben a fiatalok nemcsak hogy többen vannak a rendszeres megtakarítók körében, de többet is tesznek félre. A 27 és 35 év közöttiek átlagosan havi 21 570 forintot tesznek félre, a 36 és 45 közöttiek körében ez a szám 22 980 forint, a 46 és 55 közöttiek esetében ez a szám azonban már csak 15 748 forint, az idősebbeknél pedig még ennél is alacsonyabb.


A kutatás eredményei alapján kiderült: annak ellenére, hogy a takarékoskodó szemlélet a válság hatására sok esetben gyengült, a kisösszegű megtakarításokra az ügyfelek több mint 50%-ának továbbra is van igénye. Ennek a szemléletnek az erősítésében segítenek az olyan kedvezmények, mint a lakás-takarékpénztár, a befektetési életbiztosítás, a nyugdíjpénztár és az utóbbi időben megjelent rendszeres befektetési programok.


Az idősebb korosztály erőssége azonban a rendszeresség. Az idősebbek tesznek ugyanis a leggyakrabban félre pénzt: egy éven belül átlagosan 3,4 alkalommal takarítanak meg a 66 év felettiek. A felmérés azt is igazolta, hogy az idősebb korosztály fegyelmezettebben takarékoskodik: a fiatalok 10-12,5%-ával szemben az 56 év felettiek körében 15-21%-a számít rendszeres megtakarítónak.


Ha azt gondolod, hogy csak a középkorú vagy az idősebb korosztály takarékoskodik, és azt hiszed, hogy egyetlen barátod sem tesz félre pénzt a bankszámláján, jusson eszedbe a felmérés eredménye. Statisztikailag átlagosan minden harmadik barátod rendelkezhet megtakarítással.


Fotó: FreeDigitalPhotos