Jump to content

Ismét csökkent a jegybanki alapkamat

2012. 10. 30. 00:00

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

A testület immár harmadik hónapja csökkenti 25-25 bázisponttal az alapkamatot, amely 2011. december 21-től 2012. augusztus 28-ig állt 7 százalékon. Az elemzők Budapesten és Londonban is az alapkamat mérséklésével számoltak. A konszenzus szerint 2012 decemberében is kamatot csökkent a monetáris tanács, így az év végén az alapkamat 6,0 százalék lesz, a jövő év végén pedig 5,5 százalék.

A várható inflációs és pénzpiaci folyamatokat, valamint a tartósan gyenge keresletet figyelembe véve a jelenleginél alacsonyabb kamatszint indokolt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa októberi kamatdöntő ülését követően kiadott közleményében, kedden.

Úgy fogalmaztak, hogy további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az elkövetkező hónapokban beérkező adatok alátámasztják a kedvező pénzügyi piaci folyamatok tartósságát és megerősítik, hogy a középtávú inflációs kilátások összhangban állnak a 3 százalékos céllal. A monetáris tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, az inflációs célt 2014-ben, az inflációt érintő átmeneti sokkok hatásainak kifutása után elérhetőnek tartja.